BATSE observations on accretion powered pulsars
Aktarım güçlü atarcaların BATSE gözlemleri
- Tez No: 82638
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALTAN BAYKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aktarım güçlü atarcalar, nötron yıldızları, kütle aktarım diskleri, BATSE gözlemleri. vı, Accretion powered pulsars, neutron stars, accretion disks, BATSE observations. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
oz AKTARIM GÜÇLÜ ATARCALARIN BATSE GÖZLEMLERİ İNAM, Sıtkı Çağdaş Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Altan Baykal Aralık 1998, 88 sayfa. Bu tezde 10 aktarım güçlü atarcanm (2S 1417-62, GS 0834-430, GRO J 1008-57, GRO J 1948+32, A 1118-616, VelaX-l, GX 301-2, OAO 1657-415, GX 1+4 ve 4U 1626-67) BATSE 20-50keV akı ve frekans verilerinin analizi sunulmaktadır. İki geçici kaynakta (2S 1417-62 ve GS 0834-430) tork ve X-ışını parlaklığı arasında düz yönde dönen aktarım diski varlığını gösteren ilişki bulunmuştur. Bu kay nakların verilerindeki hataların büyüklüğü yüzünden iki kaynakta da tek bir iç disk modeline karar verilememiştir. Yüksek kütleli X-ışını çiftlerinde (Vela X-1, GX 301-2 ve OAO 1657-415) tork ve X-ışını parlaklığı arasında bir ilişki buluna mamıştır. Bu kaynakların verilerinde tork ve özgül açısal momentum arasında bir ilişki bulunmuştur. Bu kaynaklarda geçici aktarım diski oluşumunun mümkün olduğu düşünülmektedir. GX 1+4 verilerinin ilk kısmında tork ve X-ışını par laklığı arasında atarca yavaşlarken aksi bir ilişki bulunmuştur. Bu ilişki ters dönen bir aktarım diskinin varlığını gösteriyor olabilir. Verilerin ikinci kısmında, tork ve X-ışını parlaklığı arasında atarca hızlanırken ilişki bulunmuştur. Bu ilişki düz dönen bir aktarım diskinin varlığına işaret olabilir. Verilerin son iki kısmında, tork ve X-ışını parlaklığı arasında bir ilişki bulunamamıştır. 4U 162C- 67 kaynağının verilerinin analizi sonucunda, atarca yavaşlarken tork ve X-ışuuparlaklığı arasında bir ilişki bulunmuştur. Bu ilişki yavaşlatıcı manyetik tork- ların baskın olduğu düz dönen bir diskin göstergesi olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BATSE OBSERVATIONS ON ACCRETION POWERED PULSARS İNAM, Sıtkı Çağdaş M.S., Department of Physics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Altan Baykal December 1998, 88 pages. In this thesis, analysis of BATSE 20-50keV flux and frequency data of 10 accre tion powered pulsars (2S 1417-62, GS 0834-430, GRO J 1008-57, GRO J 1948+32, A 1118-616, Vela X-l, GX 301-2, OAO 1657-415, GX 1+4 and 4U 1626-67) is presented. Two transient sources (2S 1417-62 and GS 0834-430) are found to be torque and X-ray luminosity correlated implying the existence of prograde accre tion disks. For these sources, errors are too big for the data to have preference on a single inner disk model. For high mass X-ray binaries (Vela X-l, GX 301-2 and OAO 1657-415), no correlation is found between torque and X-ray luminosity. These sources are found to be torque and specific angular momentum correlated. There is a possibility of temporary disk formation for these sources. For the low mass system GX 1+4, data is analyzed in four intervals. First part of the data gives torque and X-ray luminosity anticorrelation in spin-down implying a retrograde accretion disk. In the second part of the data, correlation of torque and X-ray luminosity is found in spin-up implying a prograde accretion disk. For the last two intervals, no correlation is found between X-ray luminosity and flux. For the other low mass system 4U 1626-67, a correlation of torque and X-ray luminosity is found in spin-down, which may be the indication of a prograde disk with dominating spin-down magnetic torques. iii