Organik tarım ve ekolojik inovasyon: Global Malmquist Luenberger Endeks yaklaşımı
Organic agriculture and ecological innovation: Global Malmquist Luenberger Index approach
  1. Tez No: 826546
  2. Yazar: GÜL ALTAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Amonyak emisyonu, Eko inovasyon, Ekoloji, Malmguist-Luenberger Verimlilik İndeksi, Malmquist toplam faktör verimliliği analizi, Organik tarım, İnovasyon, Ammonia emission, Eco innovation, Ecology, Malmguist-Luenberger Efficiency Index, Malmquist total factor productivity analysis, Organic farming, Innovation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Organik tarım, küresel dünyada sadece sektör olarak nitelendirilmekten ziyade teknoloji ile birleşerek, insani gıda ihtiyaçlarının karşılanmasında da önemli bir yöntem olarak kullanılmaya başlanmıştır. Çalışmanın içeriğinde öncelikle teknolojinin inovasyon haliyle bilimsel dünyaya kazandırılması ve daha sonrasında tarımın çevreyi koruyucu yöntemlerle geliştirilmesindeki önemi açıklanmıştır. Çalışmanın amacı ise organik tarımın ekolojik inovasyonlarla ilerleyerek verimlilikte artış sağladığını göstermek ve amonyak emisyonu salınımında azalış sağladığını uygulanan analiz yöntemi ile somut olarak ortaya koymaktır. Tarımın ekolojik inovasyonla birleşerek organik tarıma dönüşmesini ve amonyak emisyon oranını ile tüketim izlerini azaltıcı etki oluşturan girdileri analiz yöntemi ile göstermesi ise literatüre olan katkısıdır. Çalışmada organik tarım üzerinde uygulanan ekolojik inovasyonların ekonomik ve sosyal kalkınmadaki etkisi araştırılarak pozitif yönde bir ivme kazandırdığı görülmüştür. Avrupa Birliği'ne üye olan ülkelerin amonyak emisyon oranları da incelenerek analize dâhil edilmiş ve bu oranların azalması için organik tarım ve ekolojik inovasyonlar çözüm önerisi olarak sunulmuştur. Seçilen 25 ülkenin 2013-2020 yılları arasındaki verileri belirlenen değişkenlere göre alınmış ve Global Malmquist Luenberger Toplam Faktör Endeksi analiz yöntemi ile incelenmiştir. Araştırmaların sonucunda ise inovasyonlarla gelişen organik tarımın uygulandığı ülkelerde ekonomik büyümeye olumlu katkı sağlarken, güvenli gıda oluşumunu da gerçekleştirdiği görülmüştür. Gıda güvenliği, çevre koruması ve insan sağlığı gibi konulara odaklanarak organik tarımın sürdürülebilir döngü için gerekli olduğu ve tarım sektöründe önemli bir amaç ve yöntem olarak kabul edildiği kanaatine çalışmanın sonunda ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Organic farming has begun to be utilised not only as a sector but also as a significant method for meeting global food needs by integrating with technology. The content of the study initially explains the importance of bringing technology into the scientific world through innovation, followed by the significance of developing agriculture with environmentally protective methods. The aim of the study is to demonstrate, through applied analysis methods, that organic farming advances with ecological innovation will result in, increased efficiency and a tangible reduction in ammonia emissions. The study's contribution to the literature lies in showing how the combination of ecological innovation with agriculture's transformation into organic farming and the analysis of inputs that create a reduction in ammonia emission rates and consumption patterns. The study investigates the economic and social impact of ecological innovations applied to organic farming, revealing a positive trend. The study also includes an analysis of ammonia emission rates in some European Union member countries and proposes organic farming and ecological innovations as a solution for reducing these rates. Data for 25 selected countries from 2013 to 2020 were collected according to predetermined variables and analysed using the Global Malmquist Luenberger Total Factor Productivity Index. As a result of the research, it is observed that organic farming, driven by innovation, makes a positive contribution to economic growth in the countries where it is implemented and also promotes the establishment of food security. The study concludes that by focusing on issues such as food security, environmental protection and human health, organic farming is considered necessary for a sustainable cycle and is recognised as an important goal and method in the agricultural sector.