Gündüz/gece aralıklı açlık ve kefir uygılamasının farelerde bazı enerji metabolizmasını düzenleyen hormonların seviyelerine ve bazı termojenik faktörlere etkileri
The effects of day/night intermittent fasting and kefir administration on the levels of some energy metabolism-regulating hormones and thermogenic factors in mice
- Tez No: 826575
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜL MUTLU GÜLMEMİŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Biyoloji, Nutrition and Dietetics, Biology
- Anahtar Kelimeler: intermittent fasting, kefir, metabolism, hormones
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tez çalışmasında C57BL/6 soyu erkek fareler kullanılarak aralıklı açlık beslenme modelinin gündüz yeme gece açlık, gece yeme gündüz açlık olmak üzere iki çerçevesi ele alınmıştır. Ayrıca bu iki beslenme çerçevesinin her birine önemli bir probiyotik kaynağı olan kefir ilavesi yapılmıştır. Her iki beslenme modelinin kefirli versiyonları da dahil olmak üzere, metabolizmayı düzenleyen hormonlar olarak bilinen girelin, leptin, adiponektin ve rezistin seviyelerini nasıl etkilediği araştırılmıştır. Metabolizmada etkili olduğu bilinen glukoz, HDL, kolesterol ve trigliserit olmak üzere biyokimyasal kan parametrelerine de bakılmıştır. Ayrıca termojenik faktör olan UCP1 ve yine termojenik faktör ve metabolik sensör olarak görev yapabilen SIRT1 seviyeleri de her grupta belirlenmiştir. Fareler kontrol, kefir, gündüz yeme gece açlık, gece yeme gündüz açlık, gündüz yeme gece açlık + kefir ve gece yeme gündüz açlık + kefir olmak üzere 6 gruba ayrılmıştır. Farelere 4 hafta süre ile 8 saat yeme 16 saat açlık olacak şekilde aralıklı açlık prosedürleri gündüz ve gece olmak üzere her versiyonlarda uygulanmıştır. Prosedür sonunda farelerin kan serumlarından biyokimyasal parametreler ve metabolizmayı etkileyen hormonlar, inguinal yağlarından da UCP1 ve SIRT1 seviyeleri ölçülmüştür. Girelin, leptin, adiponektin, rezistin, UCP1 ve SIRT1 seviyelerinin ölçümü ELISA yöntemi ile yapılmıştır. Sonuç olarak gündüz ve gece yeme gruplarının ve bu gruplara kefir eklenen grupların her birinin birbiriyle kıyaslandığı hormon, biyokimyasal parametreler ve termojenik faktörlerin seviyelerinde hem kontrol grubuna göre hem de birbirine göre pek çok farkların olduğu, hatta bazılarında bu farklılıkların istatistiksel olarak da anlamlı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, two frameworks of intermittent fasting feeding model, daytime eating and nocturnal fasting, and nocturnal eating and daytime fasting, using C57BL/6 strain male mice were discussed. In addition, kefir, an important source of probiotics, was added to each of these two nutritional frameworks. It has been studied how the levels of ghrelin, leptin, adiponectin and resistin, which are known as metabolism-regulating hormones, are affected by all of them, including the kefir versions of both diets. Biochemical blood parameters such as glucose, HDL, cholesterol and triglyceride, which are known to be effective in metabolism, were also examined. In addition, the levels of UCP1, which is a thermogenic factor, and SIRT1, which can act as a thermogenic factor and a metabolic sensor, were also determined in each group. Mice were divided into 6 groups as control, kefir, daytime eating, nightly fasting, nighttime eating, daytime fasting, daytime eating, night fasting + kefir, and night eating, daytime fasting + kefir. Mice were administered intermittent fasting procedures for 4 weeks with 8 hours of eating and 16 hours of fasting in each version, day and night. At the end of the procedure, biochemical parameters and hormones affecting metabolism were measured from the blood serum of the mice, and UCP1 and SIRT1 levels were measured from the inguinal fats. Measurement of ghrelin, leptin, adiponectin, resistin, UCP1 and SIRT1 levels was done by ELISA test. As a result, it has been determined that there are many differences in the levels of hormones, biochemical parameters and thermogenic effects in which the day and night eating groups and the groups with kefir added to these groups are compared with each other, both compared to the control group and to each other, and even these differences are statistically significant in some of them.