Babakale: İnşa, yerleşim, idari ve sosyal hayat
Babakale: Construction, residential, administrative and social life
  1. Tez No: 826606
  2. Yazar: EMRE KOCABIYIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİF KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Babakale, Kaymak Mustafa Paşa, Korsan, Çanakkale, Tamirat, Ayvacık, Babakale, Kaymak Mustafa Pasha, Pirate, Çanakkale, Repairs, Ayvacık
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Babakale, bölgeyi yurt edinen korsanları defetmek için inşa edilmiş bir kaledir. Kaleyi Kaptan-ı Derya Kaymak Mustafa Paşa yaptırmıştır. Kale yapımı için, civar bölgelerden inşaat malzemeleri ve ameleler getirilmiştir. Babakale yapıldıktan sonra korsanların faaliyetleri sona ermiştir. Kale daha sonra birçok tamirat görmüştür. Babakale Asya kıtasının en batı ucuna yapılmıştır. Daha önce burada herhangi bir yerleşim yeri yoktu. Kalenin inşa edilmesi bölgede güvenli bir ortam yaratmış ve akabinde kale etrafında bir köy yerleşimi meydana gelmiştir. Kale dışında cami, hamam, çarşı ve çeşme gibi yapılar da inşa edilmiştir. İnşa edilen liman Babakale ve çevre köylerin ticaret iskelesi haline gelmiştir. Babakale köyü zamanla Ayvacık kazasının en kalabalık köylerinden biri olmuştur. Babakale'nin varlığı köyü sıradan bir Osmanlı köyü olmaktan çıkarmıştır. Bu yüzden köyde pek çok esnaf ve ticaret faaliyeti ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Babakale is a castle built to repel the pirates who inhabited the region. Captain Mustafa Pasha built the castle. Construction materials and labor were brought from the surrounding areas for the construction of the castle. After the Babakale was built, the activities of the pirates came to an end. The castle has undergone many repairs since then. Babakale was built on the westernmost tip of the Asian continent. there was no settlement here before. The construction of the castle created a safe environment in the region and subsequently a village settlement was formed around the castle. In addition to the castle, structures such as mosques, baths, bazaars and fountains were also built. The built port has become the commercial pier of Babakale and the surrounding villages. Babakale village has become one of the most crowded villages of Ayvacık over time. The presence of Babakale here has removed the village from being an ordinary Ottoman village. Therefore, many tradesmen and trade activities emerged in the village.