'Kadın değişirse dünya değişir' sosyal sorumluluk projesi kapsamında gerçekleştirilen duygusal zekâ eğitimlerin yetişkin kadınların duygu durum farkındalıklarına ve yaşam etkililiklerine etkisi
The effect of emotional intelligence trainings in the scope of the social responsibility project 'Changing women, changing the world' on emotional state awareness and life effectiveness of adult women
  1. Tez No: 826646
  2. Yazar: YASEMİN YURDAKUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ESGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal zekâ, sosyal sorumluluk, Duygu Durum Farkındalığı”, Yaşam Etkililiği”, Emotional intelligence, social responsibility, emotional state awareness, life effectiveness
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı,“kadın değişirse dünya değişir”sosyal sorumluluk projesi kapsamında gerçekleştirilen Duygusal zekâ eğitimlerinin yetişkin kadınların“Duygu Durum Farkındalığı”ve“Yaşam Etkililikleri”üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma, 30 ila 75 yaş arasında değişen, üniversite mezunu, aktif çalışan veya emekli durumunda olan, düzenli kitap okuma alışkanlığına sahip, kitap söyleşilerine katılan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, yetişkinler arasında minimum düzeyde dijital okuryazarlığa sahip ve gerekli elektronik cihazlara erişimi olan 214 kadın katılımcıyla online ortamda gerçekleştirilmiştir. Araştırmada“Duygu Durum Farkındalık”ve“Yaşam Etkililiği”ölçekleri kullanılarak nicel veriler toplanmış ve bu veriler üzerinde istatistiksel analizler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, deney ve kontrol grupları için IBM SPSS Statistics 22.0 (IBM SPSS Statistics for Windows, Version 22.0. Armonk, NY: IBM Corp.) istatistiksel yazılımıyla değerlendirilmiştir. Analiz sonuçları, Duygusal zekâ eğitimlerinin, kadınların“Yaşam Etkililik”lerinde belirgin bir gelişme ve“Duygu Durum Farkındalığı”nda önemli bir ilerleme sağladığını göstermektedir. Bu araştırma, toplumsal cinsiyet önyargılarının etkisi altında kalan kadınlara, duygu durum farkındalıklarını, Duygusal zekâ gelişimlerini ve yaşamlarının genel kalitesini iyileştirme fırsatı sunduğunu göstermektedir. Ancak, Duygusal zekâ eğitimlerinin etkilerinin daha iyi anlaşılması ve bu programların etkinliğinin geliştirilmesi için, farklı perspektiflerden gelecek daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the impact of Emotional Intelligence training conducted within the scope of the“Changing Women, Changing the World”social responsibility project on the“Emotional State Awareness”and“Life Effectiveness”of adult women. The research was conducted online with 214 female participants who were university graduates, actively employed and/or retired, regular book readers, attendees of book discussions, aged between 30 and 75, Turkish citizens, possessing a minimum level of digital literacy, and having access to necessary electronic devices and resources. Quantitative data were collected using the Trait Meta-Mood Scale and the Life Effectiveness Questionnaire, and statistical analyses were performed on these data. The results were evaluated using IBM SPSS Statistics 22.0 (IBM SPSS Statistics for Windows, Version 22.0. Armonk, NY: IBM Corp.) for the experimental and control groups. The analysis results indicate that Emotional Intelligence training has resulted in significant improvement in women's Life Effectiveness and substantial progress in Emotional State Awareness. This research suggests that women who are under the influence of gender bias have the opportunity to improve their emotional status awareness, emotional intelligence development and the overall quality of their lives. However, there is a need for further research from different perspectives to better understand the effects of Emotional Intelligence training and improve the effectiveness of these programs.