Performance of multiuser V-blast with optimum ordering and limited feedback
Optimum sıralama ve sınırlı geri bildirim ile çok kullanıcı V-blast performansı
- Tez No: 826677
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR ÖZYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sıfıra Zorlama, V-BLAST, Kullanıcı Çizelgeleme, Sınırlı Geri Bildirim, Çok Kullanıcılı Sistem, Rayleigh Sönümleme Kanalı, Nakagami-m Sönümleme Kanalı, Zero-Forcing, V-BLAST, User Scheduling, Limited Feedback, Multiuser System, Rayleigh Fading Channel, Nakagami-m Fading Channel
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Telekomünikasyon Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmada sınırlı geri besleme (limited feedback, FB) tekniğini kullanan optimum sıralamaya sahip çok kullanıcılı sıfır zorlamalı (zero forcing, ZF) Dikey Bell Laboratuvarları Katmanlı Uzay-Zaman (Vertical Bell Laboratories Layered Space-Time, V-BLAST) incelenmiş ve sunulmuştur. ZF V-BLAST, orijinal olarak Gerard Foschini tarafından Bell Laboratuvarlar'da geliştirilen tek kullanıcılı bir senaryoya dayalı olarak oluşturulmuştur. Bu algoritma, verici tarafında kanal durum bilgisi (channel state information, CSI) bilgisi olmamasına rağmen, paralel ve katmanlı iletim yoluyla tam uzamsal çoğullama kazancı elde edebilir. Bu çalışmada önerilen sistemde, iki verici antenli bir aşağı hat sisteminde tüm kullanıcıların antene sahip olduğu düşünülmüştür. Kullanıcı seçimi için sınırlı bir geri bildirim tekniği benimsenmiş ve her zaman diliminde verici (baz istasyonu), iletişim kurmak için U kullanıcıdan bir kullanıcıyı çizelgeme yöntemiyle seçmektedir. Kullanıcı seçimi, kullanıcılardan vericiye gönderilen bir dizi bit temelinde gerçekleştirilir. Bu incelemede hem Rayleigh hem de Nakagami-m sönümleme kanalları dikkate alınmıştır. Hem Rayleigh hem de Nakagami-m sönümleme kanallarında gerçekleştirilen uyarlanan 1 bitlik geri besleme şeması için uygun eşik değerine ulaşmak için sayısal bir optimizasyon işlemi de yapılmıştır. Ortalama kesinti olasılığı (average outage probability, AOP) açısından incelenen sistemin sonuçları sunulmuş ve rastgele kullanıcı çizelgeleme tekniği ile karşılaştırılmıştır. Çok kullanıcılı ZF V-BLAST'ta benimsenen sınırlı FB yaklaşımının, FB'siz yönteme (rastgele kullanıcı planlaması) göre ciddi manada bir başarım sağladığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, multiuser zero-forcing (ZF) Vertical Bell Laboratories Layered Space-Time (V-BLAST) with optimum ordering which utilizes limited feedback (FB) technique are examined and presented. ZF V-BLAST is originally built based on a single-user scenario developed by Gerard Foschini at Bell Laboratories. This algorithm can achieve full spatial multiplexing gain through parallel and layered transmission despite the absence of channel state information (CSI) knowledge at the transmitter side. The proposed system in this work assumes a downlink system with two transmit antennas and all the users have receive antennas. A limited feedback technique for user scheduling is adopted, which will result in every time cycle, the transmitter (base station) schedules one user out of U users to communicate with. The user selection is carried out based on a set of bits each sent from users to the transmitter. Both Rayleigh and Nakagami-m fading channels are considered in this investigation. A numerical optimization process is also performed in order to attain the suitable threshold value for the adopted 1-bit feedback scheme, which both performed on Rayleigh and Nakagami-m fading channels. The results of the studied system in terms of average outage probability (AOP) are presented and compared with the random user scheduling technique. It is shown that the adopted limited FB approach on multiuser ZF V-BLAST surpasses the performance of the no FB method (random user scheduling).