Başlangıç evre optimizasyonlu gürültü benzeri kod dizilerin kullanıldığı Çok Girişli Çok Çıkışlı-Kod Bölmeli Çoklu Erişim (çgçç-kbçe) sistemlerin başarım analizi
Performance analysis of multiuser Code Division Multiple Access-Multiple Input Multiple Output (CDMA-MIMO) systems using initial-phase optimized pseudo noise code sequences
- Tez No: 177627
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İBRAHİM DEVELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çoktaşıyıcılı sistemler, ÇGÇÇ-KBÇE, evre optimizasyonlu kodlar, Multicarrier Systems, CDMA-MIMO, initial-phase optimized PN codes
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Çok Girişli Çok Çıkışlı-Kod Bölmeli Çoklu Erişim (ÇGÇÇ-KBÇE) sistemleri, hem alıcı tarafta ve hem de verici tarafta çoklu antenin kullanıldığı bir kablosuz haberleşme teknolojisidir. Bu tezde, farklı kriterlere göre optimize edilmiş başlangıç evre optimizasyonlu gürültü benzeri kod dizilerin, çok kullanıcılı ÇGÇÇ-KBÇE sistemlerin başarımı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu tez altı bölümden oluşmaktadır: Birinci bölüm, hem ÇGÇÇ-KBÇE ve hem de başlangıç evre optimizasyonlu gürültü benzeri kod dizileri hakkında genel literatür bilgisini içermektedir. İkinci bölümde; yayılı spektrum haberleşmesi, çoğullama ve çoklu erişim metodları detaylı olarak açıklanmıştır. Bu bölüm KBÇE, ÇGÇÇ ve ÇGÇÇ- KBÇE sistemleri hakkında bazı temel tanımları da içermektedir. KBÇE sisteminde işaret sezme ve ÇGÇÇ-KBÇE sistemleri, üçüncü bölümde anlatılmıştır. Bu bölümde ayrıca, iki temel ÇGÇÇ-KBÇE alıcı yapısı olan BLAST ve V-BLAST incelenmiştir. Dördüncü bölümde, hem gürültü benzeri kodların üretimi ve hem de yayılı spektrum haberleşme sistemlerinde kullanılan çeşitli gürültü benzeri kod çeşitleri incelenmiştir. Başlangıç evre optimizasyonlu gürültü benzeri kod dizilerini elde etmek için uygun kriterler de yine bu bölümde verilmiştir. Beşinci bölüm, başlangıç evre optimizasyonlu gürültü benzeri kod dizilerin kullanıldığı çok kullanıcılı ÇGÇÇ-KBÇE sistemlerin bit hata oranı (BHO) başarım analizini ele almaktadır. Simülasyon çalışmaları için iki farklı senaryo varsayılmıştır. Simülasyon sonuçları, başlangıç evre optimizasyonlu gürültü benzeri kodların kullanılması ile ÇGÇÇ-KBÇE sisteminin BHO başarımının iyileştirilebileceğini göstermektedir. Tez çalışması ile ilgili genel sonuçlar ve gelecekte yapılabilecek çalışmalar için öneriler, altıncı bölümde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Code Division Multiple Access-Multiple Input Multiple Output (CDMA-MIMO) systems are a wireless communication technology that use multiple antennas both in transmitter side and receiver side. In this thesis, the effect of employing initial-phase optimized pseudo noise (PN) code sequences that arranged with different optimization criterions on the performance of a CDMA-MIMO system is investigated. This thesis consists of six chapters: The first chapter includes general literature information on both the CDMA-MIMO and initial-phase optimized PN code sequences. In the second chapter; spread spectrum communication, multiplexing and multiple access methods are explained in detail. Also, this chapter includes some basic descriptions on CDMA, MIMO and CDMA-MIMO systems. Signal detection in CDMA systems and CDMA-MIMO systems are described in the third section. Futhermore, in this chapter, BLAST and V-BLAST, which are the two general CDMAMIMO receiver architectures, are investigated. In the fourth chapter, both the generation of PN codes and the variety of PN codes that are available to use in spread spectrum communication systems are reviewed. The criterions for obtaining initial-phase optimized PN code sequences are also given in the fourth chapter. The fifth chapter deals with the bit error rate (BER) peformance analysis of multiuser MIMO-CDMA systems that use initial-phase optimized PN code sequences. Two different communication scenarious are assumed for the simulation studies. Simulation results show that the BER performance of a multiuser MIMO-CDMA system can be improved by using initial-phase optimized PN code sequences. Finally, in the sixth chapter, general conclusions and suggestions for the future studies are presented.