E-spor salonlarının üniversitelerde uygulanması
Application of esports halls in universities
  1. Tez No: 826676
  2. Yazar: CAN ŞAFAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAAN YARALIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
  6. Anahtar Kelimeler: E-spor, Elektronik Spor, E-spor Salonu, CCboot Disksiz Sistem Kurulumu, Esports, Electronic Sports, Esports Hall, CCboot Diskless System Installation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
E-spor oyunlarının dünyada ve özellikle de üniversitelerde hızlı gelişimi gözlenmektedir. Üniversitelerde E-spor Salonlarının son yıllarda kurulmaya başlanması bu yapılanmanın uzun süre devam edeceğini göstermektedir. E-spor'un üniversitelerde yaygınlaşması nedeniyle salonlar bir ihtiyaç olarak görülmeye başlanmıştır. Bu salonlar kurulurken belli bir plan dahilinde yapılması ve buna özgü bir rehber gereksinimi ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada profesyonel bir E-spor salonunun başından sonuna kadar oluşturularak aktif olarak çalışan bir işletme haline getirilen bir salon uygulamalı olarak hazırlanmıştır. Uygulanan salonda CCboot disksiz sistem kullanılmıştır. Çalışma CCboot üstünde yürütülmüştür. CCboot seçilmesinin nedeni en çok kullanılan programlardan biri olması ve teknik desteğinin Türkiye'de bulunabilmesidir. İşletmeye yardımcı program olarak Pancafe Pro seçilmiştir. Bunun nedeni Türkiye'de ofisi bulunması, tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilmesi, en çok kullanılan ve sürekli güncellenen ücretsiz bir program olmasıdır Ekipmanlar ve bilgisayarlar seçilirken nelere dikkat edilmesi gerektiği, terimlerinin anlamları, bu terimlerin salonlar ve oyuncular için önemi olanların fazla maliyete girmeden gereken seviyede tutulmasının bütçeyi koruyacağı göz önünde bulundurulmuştur. Bu tez çalışması ile üniversitelerde kurulacak salonlarda yapılabilecek hataları en aza indirmek, planlama aşamasında doğru bütçe hazırlanmasını sağlamak, kurulum ve geliştirme maliyetlerinde doğru tercih yapılmasını sağlamak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The rapid development of esports games in the world and especially in universities is observed. The establishment of Esports Halls in universities in recent years shows that this structuring will continue for a long time. Due to the widespread use of e-sports in universities, halls have begun to be seen as a necessity. While these halls were being established, the need for a specific guide and a specific plan arose. In this study, a professional Esports hall was created practically from the beginning to the end and turned into an actively working business. CCboot diskless system was used in the applied hall. The study was carried out on CCboot. CCboot was chosen because it is one of the most used programs and its technical support can be found in Turkey. Pancafe Pro was chosen as the utility program for the business. The reason for this is that it has an office in Turkey, it was developed entirely by Turkish engineers, it is the most used and constantly updated free program. What should be considered when choosing equipment and computers, the meanings of the terms, the importance of these terms for the halls and the players, keeping them at the required level without incurring too much cost have been taken into consideration. With this thesis, it is aimed to minimize the mistakes that can be made in the halls to be established in universities, to ensure that the right budget is prepared at the planning stage, and to make the right choice in installation and development costs.