Catalytic cracking of n-decare in the presence of carbon dioxide
N-dekanın karbon dioksit ortamında parçalanması
  1. Tez No: 82669
  2. Yazar: AYLİN RENGİN KISAKÜREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TİMUR DOĞU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dekanın Katalitik Olarak Kırılması, Karbon Dioksidin Aktivasyonu, Karboksilik Asit Oluşumu VI, Catalytic Cracking of n-Decane, Carbon Dioxide Activation, Carboxylic Acid Formation IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
oz N-DEKANIN KARBON DİOKSİT ORTAMINDA PARÇALANMASI (KRAKİNG) Kısakürek, Aylin Rengin Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Timur Doğu Ocak 1999, 135 sayfa Bu çalışmada, dekanın katalizör ortamında kırılmasıyla oluşan ürünlerin dağılımı ve kimyasal yapısı incelendi. Katalizörlerin, sıcaklığın, taşıyıcı gazın, giriş kompozisyonunun ve alıkonuş süresinin etkileri belirlendi. Deneylerde dört değişik katalizör kullanıldı: (a) alümina, (b) nikel-alümina, (c) demir-nikel oksit, ve (d) nikel oksit katalizörleri. Deneyler helyum ve karbon dioksit ortamında gerçekleştirildi. Elde edilen ürünler ana olarak olefin ve isomerler ve biraz da parafinlerdi. Bunların yanında, karboksilik asitler de gözlendi. Ürünlerin seçiciliği çalışıldı ve C5 hidrokarbonunun olefin ve isomer yapısının ana ürün olduğu saptandı. Deneylerden edinilen sonuçlar karbon dioksit ortamında 500°C'nin üstünde karbon dioksit gazının, kok gazlaşma reaksiyonu ile kok oluşumunu azaltığını gösterdi. Böylece 500°C'nin üstünde termal kırılmanın yanında, katalitik kırılmanın da önem kazandığı ve dönüşümün de yükseldiği gözlendi. Taşıyıcı gazın dekana oranının arttırılması da dönüşümü arttırdı. Nikel-alüminakatalizörü en aktif katalizördü ve genelikle çoğu deney şartlarında deaktif oldu. Bu hızlı deaktivasyonu yüzünden katalizörle üretken sonuçlar almak çok zordu. Demir-nikel oksit katalizörü düşük ısılarda yüksek dönüşüm verdi. Bunun yanında, nikel oksit katalizörü diğer katalizörlerin yanında düşük dönüşümler verdi. Nikel oksit katalizörü deney şartlarında pek aktif değildi. Bu nikel oksit katalizöründe, ısının yükselmesi dönüşümü az yükseltti. Sistemde alıkonuş süresinin arttırılması dönüşümü bütün katalizörlerde arttırdı, ama bu artış nikel oksit katalizöründe azdı. Karboksilasyon reaksiyonu nikel-alümina, demir-nikel oksit ve nikel oksit katalizörlerinde oluştu, özellikle 500°C'nin üstünde karboksilik asit dönüşümü yüksekti.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CATALYTIC CRACKING OF N-DECANE IN THE PRESENCE OF CARBON DIOXIDE Kısakürek, Aylin Rengin M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Timur Doğu January 1999, 135 pages The product distribution and chemical nature of the products in the catalytic cracking of n-decane were studied. Effects of catalyst type, temperature, carrier gas, feed composition and residence time were determined. Four different catalysts were used in the experiments: (a) alumina, (b) nickel-alumina, (c) iron-nickel oxide, and (d) nickel oxide catalysts. The experiments were performed in the presence of helium or carbon dioxide. The products obtained were olefins and isomers and also some paraffins. In addition, some carboxylic acids were also detected. Selectivities of the products were studied, and it was seen that both olefinic and isomeric forms of C5 were the main products. The results of the experimental studies conducted showed that in the presence of carbon dioxide at temperatures above 500°C, carbon Hidioxide reduced the coke formation by probably coke gasification reaction. So in addition to thermal cracking, catalytic cracking gained also significance increasing the conversion. Increasing molar ratio of carrier gas to decane also increased the conversion. Nickel-alumina catalyst was the most active catalyst, and deactivated at most of the operating conditions. It was rather difficult to obtain reproducible results with this catalyst due to its fast deactivation. Iron- nickel oxide catalyst gave high conversion at low temperatures. Whereas nickel oxide catalyst yielded low conversion in comparison with the other catalysts. Nickel oxide catalyst was not very active under the experimental conditions performed. Increasing the temperature slightly increased the conversion with nickel oxide catalyst. Increasing the space time increased the conversion for all the catalysts used, but this increase was very small with nickel oxide catalyst. Carboxylation reaction took place with nickel-alumina, iron-nickel oxide and nickel oxide catalysts. Higher conversions to carboxylic acid occurred especially at 500-550°C.