Torsional response of simple yielding structures
Düktil tek katlı binaların burulma davranışı
  1. Tez No: 82670
  2. Yazar: HAKAN KIZILTEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. POLAT GÜLKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Düktü yapılarda ötelenme ve burulmanın aynı anda olması, mukavemet eksantrikliği, sismik davranış.simetrinin bulunmaması hali VI, Inelastic torsional coupling, resistance eccentricity, seismic response, asymmetry. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
öz DÜKTİL TEK KATLI BİNALARIN BURULMA DAVRANIŞI KIZILTEPE, Hakan Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Polat Gülkan Eylül 1999, 102 sayfa Kütle ve rijitlik dağılımı simetrik olmayan binalar yer hareketlerine maruz kaldıklarında hem ötelenme hem de burulma hareketi yaparlar. Oluşan burulma davranışı sebebiyle yapıda oluşan reaksiyon kuvvetleri ve deformasyonlar, burulma davranışının olmadığı simetrik yapılarda oluşan kuvvet ve deformasyonlardan farklıdır. Deprem yükleri altında, elastik davranış gösterdikleri sürece simetrik olmayan binaların davranışları gayet iyi bilinmektedir. Bununla birlikte, düktü binaların ötelenme ve burulma etkilerinin bir arada olduğu durumda gösterdikleri davranış yeterince bilinmemektedir ve bugüne kadar bu konuda ulaşılan sonuçlar birbiriyle çelişen mahiyettedir. Deprem şartnamelerinde, sadece, binaların elastik davranış sergilediklerinde sahip olabilecekleri düzensizlikler dikkate alınmıştır. Ancak,düktü davranacak şekilde tasarlanan binaların sahip oldukları mukavemet dağılımları deprem kuvvetlerine maruz kaldıklarında sergileyecekleri davranışlarını etkilemektedir. Dolayısıyla, düktü olarak tasarlanan binalarda diğer bir düzensizlik çeşidi olan mukavemet eksantrikliği de oluşabilir. Deprem şartnamelerinde mukavemet düzensizliklerime ilgili bir düzenleme yoktur. Bu durum deprem şartnamelerinde önemli bir eksiklik oluşturmaktadır. Bu çalışmada düktü tek katlı binaların ötelenme ve burulma etkilerine bir arada maruz kaldıklarında sergiledikleri davranışın, yapı parametreleri olan ayrışık ötelenme periyodu, Tx, normalize edilmiş eksantriklik, e^d, mukavemet eksantrikliği, er, mukavemet seviyesi, a, ve ayrışık frekans oranı, Q, ile değişimi incelenmiştir, incelenen binalardaki simetri, düzensiz kütle ve kolon mukavemet dağılımları oluşturularak bozulmuştur. Deprem kuvvetleri altında, mukavemet eksantrikliğine sahip bina kolonlarının maruz kaldığı deformasyon ve kesme kuvvvetleri, mukavemet eksantrikliği olmayan binaların kolonlarında oluşanlarla karşılaştırmıştır. Belli yapı parametreleri değerleri için binalardaki mukavemet eksantrikliğinden kaynaklanan ötelenme ve burulma etkilerinin bir arada olması durumunun deprem kuvvetlerinin etkisini arttırdığı gösterilmiştir. Bu artışın şu anda yürürlükte olan deprem şartnamelerinde dikkate alınmadığı gösterilmiştir. Bu konudaki eksikliğin giderilmesi için uygun görülen öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TORSIONAL RESPONSE OF SIMPLE YIELDING STRUCTURES KIZILTEPE, Hakan M.S. in Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Polat Gülkan September 1999, 102 pages Buildings subjected to lateral ground motion undergo simultaneously lateral as well as torsional motions if their structural plans do not have two axes of mass and stiffness symmetry. As a result of torsional motions, the lateral forces and deformations experienced by various resisting elements in such buildings would differ from those experienced by the same elements if the building had a symmetric plan and hence responded only in planar vibration. In elastic range the behavior of unsymmetric buildings under ground motions is well known. However, inelastic lateral-torsional coupling is not well understood and the results obtained until present are contradictory. In addition, if the building is designed to behave inelastically, strength distribution of lateral resisting elements also affects the response of the building under a lateral ground motion. In code provisions, only elastic characteristics of buildings such as static eccentricity and accidental eccentricity are considered. Whereas when 111as static eccentricity and accidental eccentricity are considered. Whereas when designing buildings to behave inelastically another kind of irregularity may exist, namely, resistance eccentricity. There is not any provision for strength irregularities in recent codes. This is a very important deficiency of code provisions. In this study, the results of an extensive parametric study conducted to investigate the effects of system parameters, which are uncoupled lateral period, Tx, normalized eccentricity, ejd, resistance eccentricity, er, strength level, a, uncoupled frequency ratio, Q, on the inelastic lateral-torsional coupling of simple buildings are studied. The eccentricities resulting from irregular distribution of mass and yield strength of resisting elements are used as the measure of the asymmetry. The earthquake induced deformations and shear forces experienced by the most highly stressed resisting elements of systems with resistance eccentricity are compared with the values if the system plan were strength symmetric. It is demonstrated that for particular ranges of the key parameters defining the structural system, typical of many actual buildings, torsional coupling induced due to the resistance eccentricity causes significant amplification of earthquake forces. This amplification is shown to be not accounted for in the current design provisions of some major building codes. Recommendations for improving existing design requirements for asymmetric structures are outlined.