Âl-i İmrân sûresindeki kırâat farklılıkları ve anlama etkisi
Differences in the qirah in the surah Ali-İmran and their effect on the meaning
  1. Tez No: 826716
  2. Yazar: FAKRİ ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAHİP AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Kırâat, Âl-i İmrân, Kırâat Farklılıkları, Anlam, The Qur'an, Qiraat/Recitation, Âl-i İmrân, Recitation Differences, Meaning
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Kıraat İlmi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kur’an-ı Kerim Okuma ve Kıraat İlmi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kıraat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Kur'ân-ı Kerîm, Arapçanın dil yapısının ve Arap yazısının henüz teşekkül etmesinin bir sonucu olarak rivayet tarikleriyle de desteklenen çeşitli okuyuş farklılıklarını içermektedir. Bu okuyuş farklılıkların Kur'ân ayetlerinin anlamına etkisi, Âl-i İmrân sûresi özelinde çalışmanın konusu olarak belirlenmiştir. Nitel yöntemin doküman analizi tekniği kullanılarak yapılan bu çalışma giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşturlmuştur. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, önemi, metodu ve araştırmada kullanılan kaynakların değerlendirilmesine yer verilmiştir. Birinci bölümde kırâat ilmi, kırâatlerin sınıflandırılması, kırâat farklılıkları ve kırâat ilminin tarihi serüveni incelenmiştir. İbn Mücâhid'in bu ilmin teşekkülündeki ve sistemleşmesindeki rolünün bir hayli etkin olduğu görülmüştür İkinci bölümde ise genel hatlarıyla Âl-i İmrân sûresi, bu sûredeki sahih veya şâz türünden kırâat farklılıkları ve bunların anlama etkileri üzerinde durulmuştur. Sûrede usûlî ve ferşî şeklinde değerlendirilen farklılıkların her iki kısmından bir hayli bulunduğu ve bu iki kısım farklıklıklardan sadece ferşi farklılıkların bazen anlama etki ettiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
As a result of the linguistic structure of Arabic and the formation of the Arabic script, the Qur'an contains various reading differences supported by narrations. The effect of these reading differences on the meaning of the Qur'anic verses has been determined as the subject of the study in the special case of Surah Âl-i İmrân. This study, which was conducted using the document analysis technique of the qualitative method, consists of an introduction, two chapters and a conclusion. In the introduction, the subject, importance, method and evaluation of the sources used in the research are given. In the first chapter, the science of qiraat, the classification of qiraat, the differences of qiraat and the historical adventure of the science of qiraat were analyzed. Ibn Mujāhid's role in the formation and systematization of this science has been seen to be very effective. In the second part, in general terms, the Surah Âl-i İmrân, the differences of the sahih (true to the original) or shazih (leave the rule) qiraat in this Surah and their effects on the understanding of this Surah were emphasized. It has been determined that there are a lot of both parts of the differences, which are evaluated as usuli (procedural) and fershi (structural), in the surah and that only fershi differences sometimes affect the meaning.