Türkiye futbol federasyonu 2.Bölge Futbol hakemlerinin öz yeterlilik düzeylerinin incelenmesi
Investigation of self-efficacy levels of Turkish football Federation 2nd region football referees
- Tez No: 826756
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE ALTUNDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol Hakemi, Futbol, Hakem Öz Yeterlilik, Hakem, Spor, Football Referee, Football, Referee Self-Qualification, Referee, Sport
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye Futbol Federasyonu 2. futbol hakemlerinin öz yeterlilik düzeylerinin cinsiyet, klasman durumu, hakemlik süresi, lisanslı olarak futbol oynama durumu ve il değişkenine bağlı olarak incelenmesidir. Araştırma grubunu Kocaeli, Sakarya, Bursa ve Kütahya illerinde İl Hakemi, Bölgesel Hakem ve Bölgesel Yardımcı Hakem olarak görev yapan 21'i Kadın 183'ü erkek olmak üzere toplam 204 hakem oluşturmaktadır. Ölçek olarak Dithurbide, Myers, Gullien ve Feltz (2012) tarafından geliştirilen, Pulur ve Karaçam (2017) tarafından Türkçe güvenilirlik ve geçerlilik çalışması yapılan Hakem Öz yeterlilik Ölçeği kullanılmıştır. SPSS 20.0 paket programına aktarılan verilere Kruskal-Wallis H ve Mann-Whitney U testleri uygulanmıştır. Sonuçlara bakıldığında lisanslı olarak futbol oynayan ile oynamayan hakemlerin arasında öz yeterlilik düzeyinde anlamlı bir fark tespit edilememiştir. Ancak lisanslı olarak futbol oynayan hakemlerin öz yeterlilik düzeyi oynamayan hakemlere göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Cinsiyet değişkenini göre erkek hakemler lehine anlamlı bir fark ortaya çıkmıştır. Klasman değişkenine göre fiziksel yeterlilik, oyun bilgisi, baskı ve HÖYÖ toplam puanlarında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Hakemlik süresine göre baskı, karar verme, iletişim, oyun bilgisi alt boyutlarında ve HÖYÖ toplam puanlarında anlamlı fark tespit edilmiştir. İl değişkenine göre baskı alt boyutunda anlamlı farklılık tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the self-efficacy levels of the Turkish Football Federation 2nd football referees depending on gender, classification status, refereeing period, licensed football playing status and province variables. The research group consisted of 204 referees, 21 of whom were female and 183 of whom were male, working as Provincial Referees, Regional Referees and Regional Assistant Referees in Kocaeli, Sakarya, Bursa and Kütahya provinces. The Referee Self-Efficacy Scale developed by Dithurbide, Myers, Gullien, and Feltz (2012) and the Turkish reliability and validity study conducted by Pulur and Karaçam (2017) was used as the scale. KruskalWallis H and Mann-Whitney U tests were applied to the data transferred to SPSS 20.0 package programme. The results showed that there was no significant difference in the level of self-efficacy between the referees who played football as a licensed referee and those who did not. However, it was seen that the self-efficacy level of the referees who play football as a licensed referee was higher than the referees who do not play football. According to the gender variable, a significant difference was found in favour of male referees. According to the classification variable, a significant difference was found in physical competence, game knowledge, pressure and HÖYÖ total scores. According to the duration of refereeing, a significant difference was found in the sub-dimensions of pressure, decision making, communication, game knowledge and HÖYÖ total scores. A significant difference was found in the sub-dimension of pressure according to the province variable.