Faal futbol klasman hakemlerinin eğitim süreçlerinin incelenmesi ve beklenti düzeyleri (Türkiye Futbol Federasyonu 3. bölge örneği)
The investigation of active football referees education periods and expectation levels (Turkish Football Federation 3rd region sample)
- Tez No: 219063
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜNAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Hakem, Klasman Futbol Hakemleri, Hakemlik Eğitimi, Football, Referee, Referee Education, Classified Football Referees
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Araştırmanın amacı, 2006?2007 futbol sezonunda Türkiye Futbol Federasyonu 3. Bölgesi'nde faal futbol hakemliği yapan klasman hakemlerinin futbol hakemliği eğitim sürecine ilişkin görüşlerinin incelenmesi ve beklenti düzeylerinin belirlenmesidir.Araştırma grubunu, 2006?2007 futbol sezonunda Türkiye Futbol Federasyonu 3. Bölge'ye bağlı bulunan 22 ilde faal olarak görev yapan 172 klasman futbol hakemi oluşturmaktadır.Araştırmada veri toplama aracı olarak iki bölümden oluşan anket formu kullanılmıştır. Anket formunun birinci bölümünde, hakemlerin kişisel bilgilerine yönelik 7 soru, ikinci bölümünde ise aday hakem yetiştirme kursları ve klasman hakemi eğitim seminerlerinin verimliliğini değerlendirmeye yönelik 29 madde yer almıştır. Ön uygulamadan elde edilen veriler ile yapılan güvenirlik analizi sonucunda ölçeğin iç tutarlılık katsayısı (Cronbach Alpha)'na bakılmıştır. Alpha katsayısı 0.89 olarak bulunmuştur.Verilerin analizleri için ikili karşılaştırmalarda t testi ve çoklu karşılaştırmalar için ANOVA kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi 0,05 olarak belirlenmiştir. Çoklu karşılaştırmalarda sonuçlarda anlamlı farkın çıktığı durumlarda farklılığı yaratan grup ya da grupların tespitinde LSD Homojenlik testi uygulanmıştır.Araştırma sonucunda,1) Aday hakem yetiştirme kurslarında yeterli uygulamalı eğitimin yapılmadığı ve sınıflardaki kursiyer sayılarının fazlalığının eğitimin kalitesini azalttığı düşünülmektedir.2) Klasman hakemleri eğitim seminerlerinin öğretim elemanı, eğitim ortamı, planlama, içerik ve değerlendirme boyutlarında eksikliklerinin bulunduğu saptanmıştır.3) Klasman hakemleri eğitim seminerlerinin verimliliğine ilişkin hakem görüşlerinin klasmanlar arası farklılık göstermediği, ancak 35 ve üzeri yaş grubundaki hakemlerin eğitim sürecini genç hakemlerden daha az verimli buldukları saptanmıştır.4) İstatistiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte dikkate değer şekilde eğitim fakültesi mezunu klasman futbol hakemlerinin, yüksek öğrenimini diğer alanlarda tamamlayan klasman futbol hakemlerine göre hakemlik eğitimi sürecini daha az verimli buldukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the active football referees?, who are in Turkish Football Association 3rd Region and classified for Professional leagues, thoughts about football refereing education period and to determine the expectation levels.Research group includes 172 classified football referees, who are active in 22 cities that belong to Turkish Football Association 3rd Region in 2006?2007 football season.Questionarie Form, which has 2 sections, was used as data collection tool. First part has 7 questions about personal information. Second part has 29 items to evaluate the efficieny of courses for nominated referees and the seminars for classified referees. Consistency Coefficent (Cronbach Alpha) of the questionarie was checked by the data which was collected by front test. Cronbach Alpha was found 0.89. t-test in dual comparisions and ANOVA in multi-comparisions were used for the analysis of data. Significance level was defined 0.05. LSD test was applied to determine the group or groups which make significant difference.As a result of the investigation,1) It was obtained that there is not enough practice in education of nominated referees? courses and the quality of the education is decreasing because of the fact that there are a lot of nominated referees in the classes.2) It was obtained that there are deficiencies in the concepts of education environment, content planning, evaluation and instructor in education seminars of classified referees.3) It was obtained that the experienced referees, who are 35 and over 35, less agree with the efficiency evaluation of Referees education periods compare to young refrees.4) However it is not significant statistically, it was considerably obtained that football referees who graduated from education faculties, detect referee education periods? efficiency low compare to the referees who graduated from other faculties.