Futbol hakemlerinin meslek ve aile yaşantılarında karşılaşmış oldukları proplemler
The proplems of the football referees, which they have experienced in their family and professional lives
  1. Tez No: 290072
  2. Yazar: ONUR ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERKAN İBİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, Meslek, Hakem, Aile, Football, Profession, Referee, Family
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Araştırmanın amacı, 2009- 2010 futbol sezonunda, Türkiye Futbol Federasyonun 1, 3, 6 ve 9. bölge illerinde görev yapan futbol hakemlerinin meslek ve aile yaşantılarının hakemlikten nasıl etkilendiğine ilişkin görüşlerinin incelenip etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır.Araştırmanın grubunu 2009-2010 futbol sezonunda 1, 3, 6 ve 9. bölge illerinde görev yapan 189 aktif meslek sahibi klasman futbol hakeminden oluşmaktadır.Araştırmanın amacına ulaşmak için bilgi toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen ?Futbol Hakemi Sosyal Durum Araştırma Ölçeği? kullanılmıştır. Bu anket formu iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, hakemlerin kişisel bilgilerine yönelik 8 soru, ikinci bölümde ise hakemlerin meslek ve aile yaşantılarında karşılaşmış oldukları problemleri belirlemek için 33 madde yer almıştır. Elde edilen veriler ile yapılan ölçeğin iç tutarlılık katsayısı (Cronbach Alpha)'na bakılmıştır. Alpha katsayısı 0.71 olarak bulunmuştur.Araştırmaya katılan hakemlerin görüşlerinin klasmanlara, yaş değerlerine, öğrenim durumlarına, mesleklerine, hakemlik yıllarına ve aylık net gelirlerine göre yapılan karşılaştırmasında Kruskall Wallis testi uygulanmış olup, bu uygulama sonucu anlamlı bulunan farklılığın kaynağını belirlemek amacıyla Mann Whitney U Testi yapılmıştır.Araştırma sonucunda:Hakemlerin çoğunluğu 26-30 yaş ile 31-35 yaş aralığındadır. Öğrenim düzeyleri üniversite seviyesindedir. Ekonomik statüleri bakımından hakemlerin birçoğunun iyi durumda olduğunu görmekteyiz.Genel olarak bakıldığında yüksek lisans mezunu hakemlerle, lisans mezunu hakemlerin mesleklerinde ve ailelerinde daha çok problem yaşadıkları saptanmıştır.Marmara ve İç Anadolu Bölgesi hakemlerinin, Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi hakemlerine göre daha çok meslek ve ailelerinde problem yaşadıkları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is investigating the effects and examining the football referees' opinions, who are active in the 1st, 3rd, 6th, and 9th regions of Turkish Football Federation, Regarding professional and personal lives that affected by being referees during 2009 - 2010 football seasons.The research group consists of 189 classifying football referees who are active in the 1st, 3rd, 6th, and 9th regions during 2009 - 2010 football seasons.To achieve the purpose of the study“Soccer Referee Social Situation Research Scale”was used as a research tool developed by the researchers. A two-part questionnaire has been used as the data collection tool in this study. There are 8 questions for the judges' personal information, and 33entries took place highlighting the problems that referees experienced in their professional and family life. The data obtained with the scale?s internal consistency coefficient (Cronbach?s alpha) has been investigated. Alpha coefficient was surveyed as 0.71.Kruskal-Wallis test was applied at the comparison of the views of the referees of the values of age, educational status, occupation, years of arbitration and monthly net income. And in order to determine the source of a significant difference the Mann-Whitney U test was performed as a result of this application.At the research results:The majority of the football referees? age ranges is between 31-35 and 26-30 years. They have university degree. Majority of the referees? economic status are seen to be in good condition.Overall, the referees who have master degree and bachelor degree having more problems in their profession and family lives than others.It is detected that the football referees of the Marmara and Central Anatolia have experiencing more professional and family problems than Black Sea and Eastern Anatolia Region?s referees.