A Realistic and easily implementable inventory control policy for two stage serial systems
İki aşamalı seri sistemler için gerçekçi ve kolay uygulanabilir bir envanter kontrol politikası
  1. Tez No: 82678
  2. Yazar: H.MELİKE KORKMAZEL (TEKİNALP)
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESİM ERKİP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: iki Aşamalı Seri Sistemler, Yuvalanmış Politika, Envanter Kontrolü, iki ve ikinin Kuvvetleri Cinsinden Ismarlama Aralıkları vı, Two-Stage Serial Systems, Nested Policy, Inventory Control, Reorder Interval with Powers-of-Two Structure IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
oz İKİ AŞAMALI SERİ SİSTEMLER İÇİN GERÇEKÇİ VE KOLAY UYGULANABİLİR BİR ENVANTER KONTROL POLİTİKASI (Tekinalp) Korkmazel, H. Melike Yüksek Lisans Tezi, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nesim Erkip Ortak Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Refik Güllü Nisan 1999, 175 sayfa Bu çalışmada, iki aşamalı seri sistemler için yok satma durumu varken belirli bir düzeye kadar ısmarlama aralıkları kararı dönemsel gözden geçirmeli bir en vanter modelinde incelenmiştir. Gerçekçi, kolay uygulanabilir ve tutarlı çözüme ulaşmak için sipariş verme aralıkları iki ve ikinin kuvvetleri cinsinden tam sayılar olarak belirlenmiştir. Aşamalar, ikinci aşama yukarıdaki ve birinci aşama Pois- son dağılıma sahip rassal talebin olduğu son aşama olacak şekilde geriye doğru sıralanmıştır. Sistemde göz önünde tutulan politika yuvalanmış politika olarak varsayılmıştır. Birinci aşamadaki yok satma maliyeti ve her iki aşamadaki elde tutma maliyeti birim miktar ve zamanda sürekli olarak ve sabit sipariş verme maliyetleri de her iki aşama için hesaplanmıştır. Amacımız beklenen dönemsel toplam maliyeti en azlamaktır. Her iki aşama için sipariş verme stok seviyelerini ve en az beklenen toplam maliyeti çözmek için sezgisel bir algoritma geliştirilmiştir. Bu çalışmada tek aşamalı problem de çözümü ile birlikte verilmiştir. Sayısal örnekler yoluyla, iki aşamalı problem için dönemsel beklenen toplam maliyet vesipariş verme stok seviyeleri incelenmiştir. Tek aşama için olan hesaplamalarda sunulan çözümle en iyi çözüm tedarik süresinin olduğu ve olmadığı durumlarda karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A REALISTIC AND EASILY IMPLEMENTABLE INVENTORY CONTROL POLICY FOR TWO-STAGE SERIAL SYSTEMS (Tekinalp) Korkmazel, H. Melike M.S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nesim Erkip Co-Supervisor: Asst. Prof. Dr. Refik Güllü April 1999, 175 pages In this study, a periodic review inventory problem is analyzed with order-up-to point type reorder interval decision for two-stage serial system when backlogging is allowed. The ordering decisions are set to be powers-of-two integers to result in realistic, easily implementable and consistent solutions. The stages are num bered backwards such that stage 2 is the upstream stage and stage 1 is the end stage where Poisson distributed stochastic demand occurs. The policy consid ered within the system is assumed to be nested. Backorder cost at stage 1 and holding costs at both stages are continuously charged per unit per unit time, and fixed ordering costs are charged for both stages. The objective is to minimize the expected total cost per unit time. A heuristic algorithm is developed to solve for the order-up-to inventory levels for both stages and the minimum expected total cost. In the study, the single stage problem with its solution is also given. By means of numerical examples, the expected total cost and order-up-to inventory levels are investigated for the two-stage problem. In the computational study mfor the single stage problem, the proposed solution is compared with the optimal solution with and without lead times.