Investigation of radiative heat transfer in freeboard of a 0.3 MW AFBC test rig
0.3 MW'lik bir AAYY'nin serbest bölgesinde ışınım ısı aktarımının incelenmesi
  1. Tez No: 82679
  2. Yazar: MEHMET KOZAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akışkan Yatakta Kömür Yanması, Türk Linyiti, Serbest Bölgede Işınım Isı Aktarımı, Doğrudan Işınım Isı Akısı Ölçümü vı, Fluidized Bed Coal Combustion, Turkish Lignite, Radiative Heat Transfer in Freeboard, Direct Radiative Heat Flux Measurement IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
oz 0.3 MW'LIK BİR AAYY'NIN SERBEST BÖLGESİNDE IŞINIM ISI AKTARIMININ İNCELENMESİ Kozan, Mehmet Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nevin Selçuk Eylül 1999, 93 sayfa Beypazarı ve Aydın linyitlerini kendi külleri içinde yakan 0.3 MW ısıl güçteki kabarcıklı bir atmosferik akışkan yataklı yakıcının (AAYY) serbest bölgesindeki ışınım ısı aktarımı incelendi. Refrakter kaplı serbest bölge duvarına düşen ışınım ısı akısı, bir ışınımölçer sondası aracılığıyla ölçüldü. Duvara düşen akının, karbon dioksit ve su buharı gibi, ışınıma etki eden gazların derişiminin ve tanecik sayısı debisininartmasıyla düştüğü bulundu. Yüksek gaz hızında, kül tozlarının ışınımölçer camına yapışması ve iri taneciklerin duvardan aşağı akışındaki artış yüzünden, ışınımölçere ulaşan ışınım ısı akısında önemli bir azalma gözlemlendi. Sıcaklık ve gaz derişimi değişimleri ile serbest bölgenin çıkışındaki siklondan toplanan taneciklerin derişim, bileşim ve boyut dağılımı için de deneysel veriler sunuldu. Sıcaklık ve gaz derişiminin yakıcının serbest bölgesi boyunca sabit olmasından hareketle, iyi karışımlı hazne modelinin giden akı-düşen akı yöntemiyle (GDY) bağlantılı olarak kullanılması ile serbest bölgedeki ışınım ısı alışverişi modellendi. Serbest bölgedeki tanecik yüklü yanma gazlarının ışınım özellikleri, hem gaz hem de tanecikler için gri ışınım davranışı ve gazlar için Leckner bağıntıları ile tanecikler için Mie teorisi kullanılarak bulundu. Düşen akının, bu çalışmada rapor edilen deneysel koşullar için, ortamın ışınım özelliklerinden çok yüzey sıcaklıklarına bağımlı oldukları görüldü. Ölçülen ve tahmin edilen ışınım ısı akılarının karşılaştırılması, kabarcıklı AYY'nin tipik işletme koşullarında serbest bölgedeki ışınım ısı akısının tahmini için, iyi karışımlı hazne modeli ile GDY'nin tasarımcılara yararlı olabileceğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF RADIATIVE HEAT TRANSFER IN FREEBOARD OF A 0.3 MW AFBC TEST RIG Kozan, Mehmet M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nevin Selçuk September 1999, 93 pages Radiative heat transfer in freeboard of a 0.3 MWt bubbling atmospheric fluidized bed combustor (AFBC) test rig, burning Beypazarı and Aydm lignites in their own ashes was investigated. Radiative heat flux incident on the refractory-lined freeboard wall was measured by means of a radiometer probe. Incident fluxes were found to decrease with increasing concentrations of participating gases, carbon dioxide and water vapor, and number flow rate of particles. A significant decrease in the radiative iiiheat flux received by the transducer was observed due to adhesion of fine ash on the probe window, and increase in raining down of the coarse particles at the wall at high superficial velocity. Experimental data on temperature and gas concentration profiles, and concentration, composition and size distribution of particles collected from the cyclone at the exit of the freeboard were also presented. Based on the uniform temperature and gas concentrations measured along the freeboard section of the test rig, radiative exchange in the freeboard was modeled by using a well-stirred enclosure model in conjunction with radiosity irradiation method (RIM). Radiative properties of the particle laden combustion gases in the freeboard were determined assuming grey radiation behaviour for both particles and gas, and employing Leckner's correlations for gas, and Mie theory for particles. Incident fluxes predicted by the model were found to be strongly dependent on surface temperatures rather than the radiative properties of the particle laden combustion gases for the experimental conditions reported in this study. Comparisons between the measured and predicted radiative heat fluxes showed that well-stirred freeboard model with RIM should prove to be useful to designers for prediction of radiative fluxes at operating conditions typical of bubbling FBCs.