Depositional sequences of the yenimuhacir group clastics in the Değirmenköy gas field based on sedimentology and sequence smatigraphy concepts
Değirmenköy gaz sahası yenimuhacir grubu klastiklerinin sedimantoloji ve sekans smatigrafi prensipleri ile değerlendirilmiş çökel sekansları
- Tez No: 82682
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Trakya Havzası, Değirmenköy Gaz Sahası, Yenimuhacir Grubu, sekans stratigrafisi, çökel sekansı, deltayik kompleks. vı, Thrace Basin, Değirmenköy Gas Field, Yenimuhacir Group, sequence stratigraphy, depositional sequence, deltaic complex. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET DEĞİRMENKÖY GAZ SAHASI YENİMUHACİR GRUBU «LASTİKLERİNİN SEDİMANTOLOJİ VE SEKANS STRATİGRAFİ PRENSİPLERİ İLE DEĞERLENDİRİLMİŞ ÇÖKEL SEKANSLARI Korucu (Çelikoğlu), Özlem Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Demir Altıner Ocak 1999, 102 sayfa Türkiye'nin kuzeybatısında yer alan Trakya Havzası üçgen şeklinde bir Tersiyer havzadır. Yüzey topografyası genellikle düz olup, çökel kalınlığı merkezinden kenara doğru 9000 m ile 1000 m arasında değişmektedir. Değirmenköy Gaz Sahası havzanın güneydoğusunda yer almakta olup, iki farklı rezervuar seviyesinden günlük 350.000 m3 gaz üretmektedir. Bu seviyelerden birincisi Üst Eosen Soğucak Formasyonu'nun resifal kireçtaşları, ikincisi Üst Oligosen Yenimuhacir Grubu'nun Osmancık ve Danişmen Formasyonlarının deltayik kumtaşlarıdır. Sekans stratigrafisi çatısı içerisinde, Değirmenköy Gaz Sahası'nda, Yenimuhacir Grubu klastiklerinin çökel ortamlarını belirlemek için karotlar ve kırıntılar üzerinde petrografik ve sedimentolojik çalışmalar yapılmış ve palinoloji verileriyle birlikte log değerlendirmeleri gerçekleştirilmiştir.Yenimuhacir Grubu klastiklerinde üç adet sekans sınırı tanımlanmıştır. Birinci ve ikinci çökel sekanslarının tabanları 30 My ve 28.4 My sekans sınırları ile belirlenmiş olup transgresif ve regresif kaya paketlerinden oluşmaktadır. Tabanı 26.5 My sekans sınırı ile belirlenen üçüncü çökel sekans ise genellikle regresif karakterdedir. Alt delta düzlüğü ve sualtı delta düzlüğü fasiyeslerine sahip iki adet deltayik kompleksi temsil etmekte olan birinci ve ikinci çökel sekansları Delta-I ve Delta-ll olarak adlandırılmıştır. Üçüncü çökel sekansı ise, üst delta düzlüğü ve akarsu kanalı komplekslerini temsil etmektedir. Değirmenköy Gaz Sahası'nda, Yenimuhacir Grubu klastiklerinin alt delta düzlüğü kanallarının ve su altı delta düzlüğü dağıtım kanalı ağzı barlarının kum çökelleri iyi rezervuar özelliğindedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEPOSITIONAL SEQUENCES OF THE YENİMUHACİR GROUP CLASTICS IN THE DE?İRMENKÖY GAS FIELD, BASED ON SEDIMENTOLOGY AND SEQUENCE STRATIGRAPHY CONCEPTS Korucu (Çelikoğlu), Özlem M.S., Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Demir Altıner January 1999, 102 pages The Thrace Basin in northwestern Turkey is a triangular shaped Tertiary sedimentary basin. Topographically it is generally a flat-lying plane and it has a sedimentary thickness ranging from 9000 m at the center to 1000 m towards the basin margins. The Değirmenköy Gas Field is located on the southeastern part of the basin and is producing 350 000 m3/day gas in total from two different reservoir levels, 1. Reefal limestone of Upper Eocene Soğucak Formation and 2. Deltaic sandstones of Upper Oligocene Osmancık and Danişmen Formations of the Yenimuhacir Group. Petrographical and sedimentological analyses of cores and cutting samples and evaluation of well logs together with palynological data had been carried out in order to determine the depositional environments of the Yenimuhacir Group elastics in the Değirmenköy Gas Field, within the framework of sequence stratigraphy. IllThree sequence boundaries are identified within the Yenimuhacir Group elastics. The first and second depositional sequences, bounded at their bases by 30 Ma and 28.4 Ma sequence boundaries respectively have retrogradational to progradational patterns of transgressive to highstand systems tract. The third depositional sequence is bounded at its base by 26.5 Ma sequence boundary and has a mainly progradational pattern. The first and second depositional sequences representing two deltaic complexes having lower and subaqueous delta plain fades are named as Delta-I and Delta-ll. The third depositional sequence represents an upper delta plain and fluvial channel complex. The lower delta plain channels and subaqueous delta plain distributary mouth bar sand deposits of Yenimuhacir Group elastics are good reservoirs in the Değirmenköy Gas Field.