Development of a uniaxial shaking table and data acquisition system
Tek yönlü sarsma tablası ve veri toplama sistemi geliştirilmesi
- Tez No: 82681
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sarsma Tablası, Deprem Simülatörü, Deprem simülasyonu, Veri Toplama Sistemi. VI, Shaking Table, Earthquake simulator, Earthquake Simulation, Data Acquisition System IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
oz TEK YÖNLÜ SARSMA TABLASI VE VERİ TOPLAMA SİSTEMİ GELİŞTİRİLMESİ KORUCU, Aytaç Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Uğur POL AT Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Haluk SUCUOĞLU Eylül 1999, 95 sayfa Bu tezde, bir deprem simulatörü ve buna bağlı veri toplama sistemi ve bilgisayar denetimli yükleme sistemi geliştirilmiştir. Bu amaç doğrultusunda, geçmiş deprem kayıtlarını girdi olarak alıp, simulasyon için harekete geçirici mekanizmaya gerekli olan veriyi sağlayan bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Bu yolla ivme dalgalan, boyutları lmx2m olan sarsma tablasında tekrar üretilebilmekte ve bu yolla çok geniş yapı türü üzerinde deprem deneylerini yapma imkanı sağlanmaktadır. Sarsma tablasının hareketi hidrolik harekete geçirici mekanizmayla sağlanmaktadır. Hareketin denetimi ve görüntülenmesi bilgisayar sistemi ile gerçekleştirilmektedir.Sarsma tablası mekanik olarak bir yönde hareket edecek şekilde hazırlanmıştır. Bu nedenle, geliştirilen sistem sadece bir yönde harekete izin vermektedir. Ayrıca bilgisayar denetimli yükleme sistemi de bu tezde hazırlanmıştır. Bu sistem ile kuvvet, numuneye istenilen oran ve genlikte uygulanabilmektedir. Buna ek olarak numuneye istenen sabit gerinme uygulanabilir. Bu durumda harekete geçirici mekanizma istenen gerinmeye ulaşıncaya kadar kuvvet uygulamaya devam eder. Yapılan bir diğer çalışma ise, depreme karşı davranışı gözlemlemek için geliştirilen veri toplama ve işleme sistemidir. Bu sistemle sarsma tablasındaki deney numunesi üzerindeki ivme ve yerdeğiştirmeler hassas olarak çabuk ve otomatik olarak toplanır ve bilgisayar tarafından işlenir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A UNIAXIAL SHAKING TABLE AND A DATA ACQUISITION SYSTEM KORUCU, Aytaç M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Uğur POLAT Co-Supervisor: Prof. Dr. Haluk SUCUO?LU September 1999, 95 pages In this study an earthquake simulator, data acquisition system and computer controlled loading system was developed. Within this scope, a computer program that takes the past recorded earthquake as input and provides the necessary output to the actuator for the simulation was developed. In this way the reproduction of acceleration waveforms within a small area of lmx2m can be achieved and this makes it possible to perform earthquake experiments on a broad range of structures. Servo hydraulic actuators apply the motion of the table. Controlling and monitoring of the actuators and the generation of the function of motion is made by a computer system. The construction is mechanically prepared for a single degree of freedom. Therefore, currently the shaking table allows only tests in a single direction. IllIn this thesis, a computer aided force and displacement controlled loading system was also developed. With this system the loads can be applied to the specimen with the desired rate and amplitude. Furthermore, the specimen can be subjected to a desired constant strain. In the latter case the actuator continues to apply the load until the desired displacement is reached. Data acquisition and processing system for earthquake response observation was also developed in this study. Various data about a test specimen on the table such as acceleration, strain and displacement are quickly, accurately and automatically collected and processed by a computer.