The effect of water cement ratio and curing temperature on alkali aggregate reaction
Su çimento oranı ve kür sıcaklığının alkali agrega reaksiyonu üzerindeki etkisi
- Tez No: 826835
- Danışmanlar: PROF. DR. LUTFULLAH TURANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alkali silika reaksiyonu, Hızlandırılmış harç çubuğu testi, Taramalı elektron mikroskobu, Alkali-jel, Kürleme sıcaklıkları, Su-çimento oranı, Alkali silica reaction, Accelerated mortar bar test, Scanning electron microscopy, Alkali-gel, Curing temperatures, Water cement ratio
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Alkali-silika reaksiyonu (ASR), Portland çimento betonunda, su alımı üzerine şişen ve betonun çatlamasına neden olan bir alkali jel oluşumuyla sonuçlanan yaygın bir kimyasal reaksiyondur. Şişmenin boyutu üç faktöre bağlıdır: toplam reaktivite, sıcaklık ve nem. Bu deneysel çalışmada, sıcaklık ve su/çimento oranı (w/c) olmak üzere iki faktörün ASR üzerindeki etkisi araştırılmıştır. ASTM C 1260'a eşdeğer RILEM AAR-2 yöntemi kullanılarak iki tip agrega (A ve B) incelenmiştir. 54 çubuk harç dökülmüş ve karışımdaki w/c içeriğine ve kür sıcaklıklarına göre alt bölümlere ayrılmıştır (40°C, 60°C,ve 80°C). Harç çubuklarının genleşmesi 28 güne kadar her üç günde bir ölçülmüştür. Ayrıca, çalışılan numunelerin iç katmanlarını ve alkali jel dahil reaksiyon ürünlerini analiz etmek için enerji dağılımlı X-ışını spektroskoplu (SEM/EDX) taramalı elektron mikroskobu kullanılmış. Çalışmanın sonuçları, ASR'nin sıcaklık ve w/c oranı arttığında harç çubukları üzerinde tahrip edici bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Harç çubuklarının genleşmesi, ASR'nin neden olduğu açık bir içsel çatlama göstergesidir. SEM görüntüleri, alkali jelin, özellikle yüksek sıcaklıklara ve yüksek w/c oranlarına maruz kalan çubuklar için, düşük sıcaklıklara ve w/c oranlarına maruz kalanlara kıyasla, çubukların iç yapısının geniş bir alanını kapladığı görülmüştür. Bu çalışmanın sınırlı sonuçlarına dayanarak, teste maksimum 0.50 w/c oranı ve minimum 60°C kürleme sıcaklığı kullanılması önerilmisti.
Özet (Çeviri)
The alkali-silica reaction (ASR) is a common chemical reaction in Portland cement concrete that results in the formation of an alkali gel that swells upon water intake and causes cracking of concrete. The extent of swelling depends on three factors: aggregate reactivity, temperature, and moisture. In this experimental study, the effect of two factors, temperature and water/cement ratio (w/c) on ASR was investigated. Two types of aggregates (A and B) were investigated using the RILEM AAR-2 method that is equivalent of ASTM C 1260. 54 mortar bars were cast and subdivided according to the w/c content in the mixture and the curing temperatures (40°C, 60°C, and 80°C). The expansion of the mortar bars was measured every three days up to 28 days. Moreover, scanning electron microscopy with energy dispersive X-ray spectroscope (SEM/EDX) was used to analyze the inner layers of the studied specimens and the reaction products, including the alkali gel. The results of the study showed that ASR had a destructive effect on the mortar bars when the temperature and w/c ratio increased. The expansion of the mortar bars had clear signs of internal cracking caused by ASR. The SEM imagery showed that the alkali gel covered a large area of the internal structure of the bars, especially for the bars exposed to high temperatures and high w/c ratios compared to those exposed to lower temperatures and w/c ratios. Based on the limited results of this study a recommended to utilize a maximum w/c ratio of 0.50 and a minimum curing temperature of 60 °C in testing.