Strength properties of concretes made with pozzolanic cement and cured at different humidity conditions at normal temperatu
Puzolanlı çimento kullanılarak normal sıcaklıkta, farklı rutubet ortamlarında kür edilip yapılan betonların mukavemet özellikleri
- Tez No: 33580
- Danışmanlar: PROF. DR. TURHAN Y. ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Puzolan, harç, beton, kür, su/çimento oranı, basınç dayanımı, Pozzolan, mortar, concrete, curing, water/cement ratio, compressive strength
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZ PUZOLANLI ÇİMENTO KULLANILARAK, NORMAL SICAKLIKTA, FARKLI RUTUBET ORTAMLARINDA KÜR EDÎLÎP YAPILAN BETONLARIN MUKAVEMET ÖZELLİKLERİ KANDEMÎR, Nida i Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Turhan Y.ERDO?AN Ocak, 1993, 90 sayfa Bu çalışmada port land-puzo lan çimentolarının betona olan çeşitli etkileri, deneysel olarak araştırılmıştır. Deneyde kullanılan port land-puzo lan çimentolarının hazırlanmasında tek tip ki inker ve farklı oranlarda, çimento ağırlığının yüzde 20, 25 ve yüzde 30 oranlarında, yine tek tip doğal puzolan kullanılmıştır. Beton karışımları, 250 kg/m3 ve 350 kg/m3 doz çimento ile su/çimento oranları 0.45 ve 0.60 kullanılarak hazırlanmıştır. Böylece her tip çimento ile dört tip beton hazırlanmıştır. Toplam olarak, üç tip portland- puzolan çimentosu kullanılarak oniki tip beton hazırlanmıştır. Beton numuneleri yüzde 50 ve yüzde 100rutubet ortamında, normal sıcaklıkta (20±2°C) kür edilmiştir. Çimento ve beton numunelerinde yapılmış olan başlıca deneyler şunlardır: normal kıvam, hacim genleşmesi, priz süresi tayini, hidratasyon ısısı, çimento harçlarının mukavemetleri ve beton numunelerinin basınç dayanımları. Deney sonuçlarına göre, port land-puzo lan çimentosunda puzolan miktarı arttıkça, priz süresinde artma, hidratasyon ısısında düşme belirlenmiştir. Yüzde 20 ve yüzde 25 puzolan içeren çimentolar kullanılarak hazırlanan beton numunelerinin basınç dayanımları yakın sonuçlar vermiştir. Fakat yüzde 30 puzolan içeren çimentolar kullanılarak hazırlanan beton numunelerinin basınç dayanımları, yüzde 20 veya 25 puzolan içerikli çimentolar kullanılarak hazırlanan beton numunelerinin basınç dayanımlarından belirgin derecede düşük olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STRENGTH PROPERTIES OF CONCRETES MADE WITH POZZOLANIC CEMENT AND CURED AT DIFFERENT HUMIDITY CONDITIONS AT NORMAL TEMPERATURES KANDEMÎR, Nida i M.S. in Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Turhan Y.ERDO?AN January, 1993, 90 pages In this study the effects of portland-pozzolan cements on the various properties of concrete has been experimentally investigated. The portland-pozzolan cements were prepared by using one type of clinker and one type of natural pozzolan but at different amounts such as 20, 25, and 30 percent pozzolan by weight of cement. Concrete mixes having a cement content of 250 kg/m3 and 350 kg/m^ were prepared with water/cement ratios of 0.45 and 0.60. Thus, four types of concrete were produced for each type of cement. In total twelve types of concretes were produced using the three iiidifferent types of port land-pozzo Ian cements. Concrete specimens were cured under two relative humidity conditions: 50 % and 100 % and at normal temperature (20±2°C). The tests which were carried out on cements and concretes consisted of determination of normal consistency, soundness, setting time, heat of hydration, strength of cement mortars and compressive strength of the concretes. Test results showed that, as the pozzolan content increased, the setting times of the port land-pozzo Ian cements increased and their heats of hydration decreased. Strength tests of concretes made with cements containing 20 and 25 percent pozzolan gave results that are close to each other. However, there was a remarkable decrease in the strengths of concretes made with cements containing 30 percent pozzolan as compared to those made with cements containing 20 or 25 percent pozzolan.