Transient over voltage protection in low voltage power electronic systems: Subject review and case studies
Alçak gerilim güç elektroniği sistemlerinde geçici rejim aşırı gerilim bileşenlerine karşı koruma: Konunun araşrtırılması ve örnek olaylar
- Tez No: 82684
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ERMİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Geçici rejim aşın gerilim bileşenleri, Darbe, Şok, Bastına vı, Transient Overvoltage Protection, Surge, Spike, Suppressor IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
oz ALÇAK GERİLİM GÜÇ ELEKTRONİĞİ SİSTEMLERİNDE GEÇİCİ REJİM AŞIRI GERİLİM BİLEŞENLERİNE KARŞI KORUMA: KONUNUN ARAŞTIRILMASI VE ÖRNEK OLAYLAR Kurt, Aziz Serkan Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Muammer Ermiş Eylül, 1999, 173 sayfa Bu çalışmada alçak gerilim güç elektroniği sistemlerini, geçici rejim aşırı gerilim bileşenlerine karşı koruma prensipleri incelenmiştir. Standartlar, kitaplar, bildiriler, rehber kitaplar, uygulama notları ve üretici firma kataloglarından oluşan mevcut yazınlar; özellikle konuyla ilgili standartlar ile firmalarca üretilen koruma elemanlarının tarihsel gelişmeli, tasarım kriterleri ve çalışma prensipleri vurgulanarak, kapsamlı olarak incelenmiştir. İnceleme sonucunda elde edilen veriler, tezin birinci bölümünde sistematik olarak sunulmuştur. İkinci bölümde ise bu veriler ve tasarım prensipleri üç farklı sistemde uyulanmıştır. Bu sistemler sırası ile; i.Ankara Metrosu ücret toplama sistemi; ii. Altı darbeli tristör çevirici mantığına dayalı dc-motor denetleyicisi; iii. Güç faktörü bir olan yeni nesil darbe genişliği modülasyonlu de motor denetleç çeviricisidir. Her üç örnek olayda sistemlerde bulunan geçici rejim aşırı gerilim bileşenlerine karşı koruma birimleri değerlendirilmiş ve eleştirilerle birlikte, sistemlerin daha güvenilir çalışabilmelerini sağlamak amacıyla gerekli görülen tasarım eklemeleri belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TRANSIENT OVERVOLTAGE PROTECTION IN LOW VOLTAGE POWER ELECTRONIC SYSTEMS: SUBJECT REVIEW AND CASE STUDIES Kurt, Aziz Serkan M.Sc. Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Muammer Ermiş September 1999, 173 pages This study is devoted to the principles of Transient Overvoltage Protection in low voltage power electronic systems. An extensive review of the available literature covering papers, text books, standards, handbooks, application notes and manufacturer data books has been carried out with particular emphasis to chronological developments, design principles, operating characteristics of commercially available protectors and standards related to the subject. The findings are presented, in a systematic way in the first part of the M.Sc. Thesis. In the second part of the thesis, these findings and design principles have been applied to three different systems. These are; i. a fare collection system on Ankara metro, ii. four quadrant dc motor drive based on a six pulse thyristor motor converter, in. a new ingeneration dc motor drive based on a unity pf. buck type PWM converter. An evaluation and criticism of the transient overvoltage protection facilities, which are found necessary by the author for more satisfactory and reliable systems, are presented in three different case studies.