Modeling and simulation of the TÜRKSAT 1B satellite using artificial neural networks
Yapay sinir ağları kullanılarak TÜRKSAT 1B uydusunun yörüngesinin modellenmesi
  1. Tez No: 82685
  2. Yazar: ALİ TÜRKER KUTAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YURDANUR TULUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uçak Mühendisliği, Aircraft Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: TÜRKSAT 1B, Yörünge Parametreleri, Yörünge Benzetimi, Çok Tabakalı Algılayıcı, Yapay Sinir Ağı iv, TÜRKSAT 1B, Orbit Parameters, Orbit Simulation, Multi-Layer Perceptron, Artificial Neural Network in
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
oz YAPAY SİNİR AĞLARI KULLANILARAK TÜRKSAT 1B UYDUSUNUN YÖRÜNGESİNİN MODELLENMESİ VE BENZETİMİ Kutay, Ali Türker Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yurdanur Tulunay Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ozan Tekinalp Eylül 1999, 79 sayfa FORTRAN 77 dilinde Çok Tabakalı Algılayıcı tipindeki Yapay Sinir Ağlarını eğiten ve benzeten bir bilgisayar kodu yazıldı. ATKNN ismi verilen kod, girdi vektöründeki eleman sayısının, gizli tabaka sayısının ve her tabakadaki sinir hücresi sayısının belli limitler içerisinde seçilebilmesine olanak tanımasından dolayı esnek yapılıdır. Kod TÜRKSAT 1 B uydusunun yörüngesini ifade eden üç öğenin, yani, yarı-ana eksen, eksenden kaçıklık ve eğim açısının gelecekteki değerlerinin tahmin edilmesi için kullanıldı. TÜRKSAT 1B uydusunun yörüngesini sayısal olarak çözen METUAEE1 kodu ATKNN'ı eğitmek için kullanılan veri kümelerini üretmek ve başarısını değerlendirmek için kullanıldı. Yörünge parametrelerinin tahmin edilmesi için iki farklı yol denendi. İlkinde ATKNN çevrimiçi eğitildi ve yörünge parametrelerinin geçmiş değerleri ile olan ilişkisi öğretildi. İkinci metodda çevrimdışı eğitim uygulandı ve yörünge parametrelerinin zamana bağlılığı öğretildi. Çevrimdışı Eğitim Metodu ile yörünge parametrelerinin tahmin edilmesindeki hata, Çevrimiçi Eğitim Metodu ile elde edilenlerden önemli oranda daha yüksektir, ancak tahmin edilebilen zaman aralığı daha geniştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODELING AND SIMULATION OF THE ORBIT OF THE TURKSAT 1 B SATELLITE USING ARTIFICIAL NEURAL NETWORKS Kutay, Ali Türker M.Sc, Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Yurdanur Tulunay Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ozan Tekinalp September 1999, 79 pages A computer code has been written in FORTRAN 77 that trains and simulates the Multi-Layer Perceptron (MLP) type Artificial Neural Networks (ANN). The code, named as ATKNN, is flexible in the sense that the number of elements in the input vector, number of hidden layers and the number of neurons in each layer can be chosen arbitrarily within certain limits. The code has been used to estimate the future values of the three of the parameters, namely the semi-major axis, the eccentricity and the inclination of the orbit of the TÜRKSAT 1B satellite. A code that numerically solves the parameters of the orbit of the TÜRKSAT 1B, namely METUAEE1, is used to generate the training data sets for the ATKNN and to evaluate its performance. There are two different approaches studied for the estimation of the orbit parameters. In the first one the ATKNN is trained 'on line' and the dependence of the orbit parameters on their past values has been taught. In the second method, 'off-line' training has been performed and time dependence of the orbit parameters has been taught. The errors in the estimations of the orbit parameters with the Off-line Training Method are considerably higher than those achieved with the On-line Training Method, however, the time window that can be predicted is wider.