Dip coating of calcium hydroxyapatite on titanium alloy (Ti-6AI-4V) and stainless steel (3I6L) substates
Kalsiyum hidroksiapatitin daldırma-kaplama yöntemi ile titanyum alaşımı (Ti-6A-4V) ve paslanmaz çelik (31 6L) yüzeylere kaplanması
- Tez No: 82694
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Daldırma-kaplama, kalsiyum hidroksiapatit, biyoseramik iv
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
oz KALSİYUM HTDROKSIAPATIT'IN DALDIRMA-KAPLAMA YÖNTEMİ İLE TİTANYUM ALAŞIMI (Tİ-6A1-4V) VE PASLANMAZ ÇELİK (316L) YÜZEYLERE KAPLANMASI Maviş, Bora M.Sc, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. A. Cüneyt Taş Ocak 1999, 67 sayfa Paslanmaz çelik (316L) ve titanyum alaşımı (Tİ-6A1-4V), pek çok ortopedik uygulamada, insan kemiklerinde oluşan defekt'lerin tedavisinde sıklıkla kullanılan, yük-taşıyabilen biyomalzemelerdir. İnsan kemiklerinin esas inorganik fazı kalsiyum hidroksiapatit (HA: Caıo(P04)6(OH)2)'tir. Metalik bir implant ile insan kemiği birleştirildiğinde, yüzey reaksiyonları ile karşılıklı bir etkileşim başlamaktadır. Kemik- metalik implant ikilisinin entegre olmuş bir birim olarak ne ölçüde davranabileceği, her ikisinin kimyasal, fiziksel ve de mekanik özelliklerine bağlıdır. Yük-taşıyabilen ve yüksek çekme mukavemetine sahip implant'lerin eldesinde, 316L veya Tİ-6A1-4V gibi metallerin yüzeyleri, biyoaktif HA biyoseramikleri ile kaplanabilmektedir. HA' in daldırma-kaplama yöntemi ile metal-esaslı, yüksek mukavemetli biyoimplant'lere kaplanması biyomedikal teknolojide oldukça az olarak denenmiştir. Burada, kimyasal yöntemler ile çöktürülmüş, mikron-altı HA tozlan kullanılarak özgün daldırma- kaplama süspansiyonları geliştirilmesinin deneysel detayları sunulmuştur. Numune karakterizasyonu SEM, EDXS ve XRD çalışmaları ile gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DTP-COATTNG OF CALCTUM HYDROXYAPATTTE ON TITANIUM ALLOY (Tİ-6A1-4V) AND STAINLESS STEEL (316L) SUBSTRATES Maviş, Bora M.Sc, Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. A. Cüneyt Taş January 1999, 67 pages Stainless steel (316L) and the titanium alloy (Tİ-6A1-4V) are commonly used biomaterials as load-bearing implants in numerous orthopedic applications, such as the repair and healing of human bones. The main inorganic phase of human bones is calcium hydroxyapatite (HA: Caio(P04)6(OH)2). When a metallic implant and human bone are brought into contact, a mutual interaction is initiated via surface reactions. To what extent bone-plus-metallic implant will be able to function as an integrated mechanical unit depends on the chemical, physical, and mechanical characteristics of the living bone and the bioinert metallic implant. To achieve the high tensile strength necessary for load-bearing implants, metal alloys, such as 31 6L or Tİ-6A1-4V, can be coated with the bioactive calcium hydroxyapatite bioceramics. Dip-coating of HA onto metal-based high-strength bioimplants is a scarcely experimented technique in biomedical technology. The experimental details of the development of novel suspensions of chemically-precipitated sub-micron HA powders used in the dip- coating of stainless steel (316L) and titanium alloy (Tİ-6A1-4V) substrates are hereby presented. Sample characterization is mainly achieved by SEM, EDXS, and XRD. Keywords : Dip-coating, calcium hydroxyapatite, bioceramic iii