Crystal growth of GaSe using bridgmann-stockbarger method
Bridgman sistemi ile GaSe kristali büyütülmesi
  1. Tez No: 82693
  2. Yazar: MANSOUR İMTAWİ SUDGİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT AKINOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kristal büyütme, GaSe, Bridgman sistem, İletkenlik ölçümü, x-ışını-toz-difraksiyonu, Treor90. iv, Crystal growth, GaSe, Bridgmann system, conductivity measurements x-ray powder diffraction, Treor90 iii
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
oz BRTOGMANN-STOCKBARGER YÖNTEMİYLE GaSe KRİSTALLERİN BÜYÜTÜLMESİ Mansour, Imtawi Sudqi Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Bülent G. Akınoğlu Haziranl 999, 68 sayfa Bu çalışmada, Bridgmann-Stockbarger yöntemiyle GaSe kristalleri büyütülmüş, toz ve tek kristal x-ışını analizleri ve iletkenlik ölçümleri yapılmıştır. Aynı şartlarda iki tüp GaSe hazırlanmış ve iki değişik sıcaklık profili kullanılarak birer haftalık sürelerde büyütme işlemi yapılmıştır. Büyütmeler başarılı olmuş ve elde edilen iki ingotdan analiz için örnekler hazırlanmıştır. Yapısal çözümleme için x-ışını difraktometresi ile ölçümler yapılıp analiz edilmiştir. Analizlerde TREOR90 bilgisayar programı kullanılmıştır. İlk analizlerin sonucunda yapının ortorombik olduğu sonucu alınmıştır, ancak yapı oldukça düzensiz olduğundan, sonuçtan emin olabilmek için daha detaylı ölçüm ve analizler gerekmektedir. Elektriksel ölçümler için iki örnek hazırlanmıştır. Ölçümler 240- 300K sıcaklıkları arasında yapılmıştır. Sonuçlar, ilk örnek için 0.20 eV ve ikinci örnek için 0.26 eV değerlerinde akseptör seviyeleri olduğunu göstermiştir
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CRYSTAL GROWTH OF GaSe USING BRIDGMANN- STOCKB ARGER METHOD. Mansour, Imtawi Sudqi M. Sc, Department of Physics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Bülent G. Akınoğlu Junel999, 68 pages In this work, using vertical Bridgmann Stockbarger system, we have grown GaSe crystals and carried out x-ray, and conductivity measurements. Two identical GaSe crucibles are prepared and two runs of around one week for each, are performed using different temperature profiles. The growths were successful and samples from two ingots are prepared, for the analysis. X-ray powder diffraction and polycrystal measurements are carried out for the structural analysis of the material. In the analysis, TREOR90 computer program is used. The result of preliminary analysis gives that the structure is orthorhombic but further analysis are needed to become sure since the crystal seems to be highly disordered. Two samples are prepared for the electrical conductivity measurements. The electrical resistivities are measured in the temperature range of 240 to 300 K. The results indicate the presence of an acceptor level at 0.20 eV for the first sample and 0.26 eV for the second sample.