Analysis and behaviour of reinforced concrete grouped silos
Betonarme grup siloların analizi ve davranışı
  1. Tez No: 82702
  2. Yazar: SİNAN DENİZ MUTLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAN BALKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: grup silolar, granüler basınç, pratik modelleme, keşişim duvarları, sonlu elemanlar yöntemi, şerit modeller vı, grouped silos, granular pressure, practical modeling, intersection of walls, finite element method, strip models. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
oz BETONARME GRUP SİLOLARIN ANALİZİ VE DAVRANIŞI Mutlu, Sinan Deniz Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd.Doç.Dr. Can Balkaya Eylül 1999, 81 sayfa Grup silolar granüler malzemelerin depolanmasında kullanılan büyük yapılardır. Bu yapıların farklı tip yüklemeler altındaki davranışı anlamak ve dizayn etmek özenli analizler ve gayret gerektirir. Bu durum dizayn mühendisini daha pratik ve yapıyı basitleştiren ve zaman kazandıran kolay anlaşılır metodlar bulmaya yönlendirir. Bu tezde, dairesel kesitli grup silo duvarlarının farklı yükleme durumları etkisi altındaki grup siloların davranışını anlamaya yönelik silo dizaynmdaki en kritik basınç bölgeleri incelenmiş ve pratik modelleme teknikleri araştırılmış. Sonlu elemanlar yöntemi, grup siloların analiz ve davranışını anlamaya yarayan yardımcı bir metoddur. İki ve üç boyutlu sonlu elemanlar, özellikle üç boyutlu katı elemanlar kullanmak, basınç bölgelerinin incelenmesinde iyi sonuçlar verir. Grup siloların bütününü kapsayan kabuk veya katı modeller yerine şerit modeller kullanılmıştır. Yapının içsel yükler etkisi altındaki davranışınıanlamak ve en uygun modelleme metodlarını bulmak için, eğilme ve membran kapasiteli genel amaçlı programla (SAP 90) bir çok analizler yapılmıştır. Bu tezde farklı modelleme teknikleri araştırılmış ve yükleme kombinasyonuna bağlı olarak dairesel kesitli betonarme silo gruplarının analizi ve dizaynı için öneri bir metod geliştirilmiştir. Son aşama olarak, grup siloların kritik kesitlerinde basınç kuvvetlerinin hesaplanmasında sonlu elemanlar yöntemi analizlerini esas alan formüller ve dizayn amaçlı grafikler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS AND BEHAVIOUR OF REINFORCED CONCRETE GROUPED SILOS Mutlu, Sinan Deniz M. Sc, Civil Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Can Balkaya September 1999, 81 pages Grouped silos are the huge structures used for the storage of granular materials. To design and understand the behaviour of these structures under different loading types requires some rigorous analyses and effort. Therefore, this forces the design engineer to find out more practical and easy methods to simplify the structure and to save time. This thesis studied the behaviour of grouped silos and investigated the practical modelling techniques under different loading conditions by mostly concentrating on the intersection walls of grouped circular silos and also the pressure-zone locations of greatest interest in silo design. Finite Element Method is a useful tool for both understanding the behaviour and the analysis of grouped silos. Using finite elements 111having two or three-dimensional, especially three-dimensional solid elements, gives a good chance for the discretization of pressure zone locations. Strip models were used rather than complete shell or solid models covering the entire height of the silo group for the analysis procedure. To find the best modeling method and also understand the behaviour of the structure under internal pressure so many analyses were made by using a general-purpose finite element program (SAP90) with bending and membrane capabilities. In this thesis different modelling techniques were searched and a proposed method was developed for the analysis and design of reinforced concrete silo groups with four cylindrical cells depending on the different combination of loading. As a final stage design aided graphs and formulas based on finite element analysis were introduced for the practical calculations of stress resultants at critical sections of grouped silos for design purposes.