Decobrization of wastewater of a bakers yeast plant by membrane processes
Membran prosesleri ile ekmek mayası fabrikasının atık suyunun renginin giderilmesi
  1. Tez No: 82701
  2. Yazar: S.HÜMEYRA MUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ekmek mayası atıksuyu, Renk giderme, Membran ayırımları, Nanofiltrasyon, Mikrofiltrasyon vı, Baker's yeast wastewater, Decolorization, Membrane Separation, Nanofiltration, Ultrafiltration IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
OZ Membran Prosesleri İle Ekmek Mayasi fabrikasının atık suyunun renginin giderilmesi Mutlu, S. Hümeyra Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Levent Yılmaz Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Türker Gürkan Eylül 1999, 126 sayfa Ekmek mayası endüstrisi atığı, yüksek biyolojik oksijen ihtiyacı ve rengi olduğu için kirliliğin kaynaklanndan biridir. Kirliliği oluşturan bu maddelerin atıksuyundan, bilinen proseslerle gideriminin zor olduğu kanıtlanmıştır. Bu çalışmanın amacı, belirli bir maya fabrikasının atık suyu için membranlarla arıtma tasarımı geliştirmektir. Antma işlemi, renkli maddeleri atıktan ayırmayı amaçlayan, değişik büyüklüklerdeki mikrofiltrasyon (MF) / ultrafiltrasyo (UF) / nanofiltrasyon (NF) membranlan içermektedir. Atık suyu arıtmayı amaçlayan membran proseslerinin verimliliği, besleme ve geçirgen akımların optik yoğunluk (OY), kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) ve rengiyanında geçirgenlik akısı da ölçülerek belirlenmiştir. Bunlara ek olarak, besleme ve geçirgen akımın molekül ağırlığı dağılımı cinsinden belirlenerek karakterize edilmesi için jel filtrasyonu uygulanmıştır. Membranlarm yükünü hafifletmek için ön-işlem metodlan denenmiştir. Bu metodlardan fiziko-kimyasal işlem olan koagulasyon, alum ve demir klorür koagulantlan kullanarak yapıldı. Optimum dozlarda bile ancak sadece %10 giderim sağlandı. 4000mg/L gibi yüksek dozlarda bile kimyasal çöktürme işleminin uygun olmadığıgörüldü. İkinci alternatif olan önfiltrasyon işlemi ise simüle edilmiş kum filtrasyonyu,GF/B ve Whatmann 42 (W42) filtre kağıdı ile yapılmıştır. Geliştirilmiş olan araştırma stratejisi, GF/B ve beş membran içermektedir.Bu membranlar ile oluşturulan kombinasyonlardan en verimlisi MF - NF kombinasyonu olarak tespit edildi. Kum filtrasyonu, asılı organik maddeleri temizlemede çok başarılı olduğu için, bu kombinasyonda ön işlem olarak MF membranı yerine GF/B kullanılması daha ekonomik olabilir. Ara basamak olarak ultrafiltrasyon basamaklarının eklenmesi ile nanofiltrasyon membranında toplam giderimde ve son geçirgenlik akısında artma olmadığı gözlendi. 0.8um microfiltrasyon ve 400Da nanofiltrasyon membranlan seri olarak kullanıldığında optik yoğunluk, renk ve kimyasal oksijen ihtiyacı için elde edilen en yüksek geri çevirme oranlan sırasıyla %94, %89 ve %72'dir. Bu gözlemlere dayanarak, ekmek mayası atığım temizlemek için bir akım şeması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Abstract Decolorization of Wastewater of a Baker's Yeast Plant by Membrane Processes Mutlu, S. Hümeyra M.S. Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Levent Yılmaz Co-Supervisor: Prof. Dr. Türker Gürkan September 1999, 126 pages The effluent of baker's yeast industry is one of the sources of pollution as it has high biological oxygen demand and color. The removal of these pollutants from wastewater by other conventional processes has been proven difficult. The aim of this study is to develop a membrane-based treatment scheme for wastewater of a specific baker's yeast plant. The treatment scheme to remove colorants from the effluent includes microfiltration (MF) / Ultrafiltration (UF) / Nanofiltration (NF) membranes with differing molecular weigth cut-offs (MWCO). The effectiveness of membrane processes in treating the waste stream was evaluated by measuring optical density (OD), chemical oxygen demand (COD), color of feed and permeate streams together with permeation fluxes. In addition, gel infiltration analysis was employed to characterize feed and permeate streams in terms of molecular weight (MW) distribution of organics that are present. In order to reduce the load of membranes, pretreatment methods were investigated. Coagulation as a physico-chemical treatment was tried with two coagulants, alum and iron chloride. Only 10% OD reduction was achieved with the optimum dosages. It was observed that chemical precipitation was not suitable even with high dosages as 4000mg/L. The second alternative to pretreatment studies was prefiltration with GF/B-simulated sand filtration and Whatmann 42 (W42) filter papers. The classical filtration with W42 did not improve the overall reductions. On the other hand, simulated sand filtration was promising as an efficient pretreatment process. In the research strategy developed GF/B and five membranes were included. Among the configurations achieved with these membranes the MF-NF combination was found to be the most efficient one. Since sand filtration can serve an important role in reducing the cleaning suspended organics, applying GF/B may be relatively more economical compared to MF membrane. It was also observed that addition of intermediate UF steps did not increase overall reductions and final permeate flux of NF membrane. Maximum reductions obtained were 94%, 89% and 72% for OD, color and COD, respectively when 0.8um MF membrane and 400 Da NF membrane were used in series. Based on these observations, an efficient scheme was proposed for the treatment of the wastewater of the baker's yeast plant.