The Cost control applications in Turkish contracting sector
Türk müteahhitlik sektöründe maliyet kontrolu uygulamaları
  1. Tez No: 82703
  2. Yazar: BARIŞ NAZLIM
  3. Danışmanlar: DR. ENGİN ERANT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: maliyet kontrolü, inşaat maliyet bileşenleri, Türk Müteahhitlik Sektörü. -vı, cost control, construction cost components, Turkish Contracting Sector. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
öz TÜRK MÜTEAHHİTLİK SEKTÖRÜNDE MALİYET KONTROLÜ UYGULAMALARI NAZLIM, Bans Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Engin ERANT Eylül 1999, 130 sayfa Tüm şirketlerin öncelikli amacının kar etmek olduğu düşünüldüğünde, tüm faaliyetlerde gelir ve gider dengesinin istenilen seviyede olmasının ve istenilen kar oranına ulaşmanın zorunluluğu açıktır. Bu amaçla yapılması gereken, tüm maliyetleri detaylı bir şekilde kontrol etmek ve gerektiğinde muhtelif önlemler almak suretiyle planlanan bütçe içerisinde kalmanın sağlanmasıdır. Bu çalışmada Türk Müteahhitlik Sektörü'nde maliyet kontrolü uygulamalarının ne oranda gerçekleştirildiği araştırılmış ve bu uygulamaların genel bir portresi oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu amaçla öncelikle kapsamlı bir maliyet kontrolü sisteminin nitelikleri ortaya konmuş ve bir anket formu oluşturularak Türkiye'nin önde gelen 67 müteahhit firmasına uygulanmıştır.Anket sonuçlan bir istatistik programı olan SPSS 8.0 ile incelenmiş ve yürütülen maliyet kontrolü uygulamalarının bir portresi ortaya konarak özellikle büyük ve tecrübeli Türk müteahhit firmalarının genel olarak yeterli seviyede maliyet kontrolü yapmakta olduğu sonucuna varılmıştır. Firmaların maliyet kontrolü yapmamalarının ana nedenleri olarak, muhasebe kayıtlarının yeterli görülmesi ve yüksek enflasyon ortamının, tenzilatla kazanılan işlerin, ve ödemelerdeki gecikmelerin sağlıklı maliyet kontrolü yapılmasına engel olacağının düşünülmesi ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE COST CONTROL APPLICATIONS IN TURKISH CONTRACTING SECTOR NAZLIM, Bans M.S. in Civil Engineering Supervisor: Dr. Engin ERANT September 1999, 130 pages If it is considered that to make profit is the main target of all the firms, to keep the income and outcome balance at a desired level and to achieve the planned profit margin is certainly needed for the survival. In this connection, it is necessary to stay within the planned budget by controlling the costs in detail and implementing some preventive measures, if required. In this study, the extent to which the cost control applications are carried over in Turkish Contracting Sector has been investigated and to form a general portrait of these applications has been aimed. For this purpose, first, the features of a comprehensive cost control system have been studied and then a questionnaire form has been prepared and applied to 67 leading Turkish contracting.companies. IllThe results of the questionnaire were investigated by SPSS 8.0, a software developed for statistical analysis, and after presenting the general portrait of applications carried over, it has been concluded that especially the big and experienced Turkish contractors make cost control at a sufficient level. To think the accounting records sufficient and the opinion that the efficient cost control will be prevented by high inlation rate, unit price jobs with high discounts and delays in payments have come out as the most important reasons of not making cost control.