Application of geographic information system in earthquake loss estimates
Coğrafi bilgi sisteminin deprem kayıplarının değerlendirmesi için kullanımı
  1. Tez No: 82704
  2. Yazar: İSKENDER NURALİYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. POLAT GÜLKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemi, Deprem Kayıp Değerlendirmesi, Tehlike Değerlendirmesi iv, Geographic Information System, Earthquake Loss Estimates, Hazard Assessment iii
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
öz COĞRAFİ BÎLGİ SİSTEMİNİN DEPREM KAYIPLARINININ DEĞERLENDİRMESİ İÇİN KULLANIMI Nuraliyev, Iskander inşaat Mühendisliği Bölümü Danışman: Prof. Dr. Polat Gülkan Eylül 1999, 202 sayfa Bu çalışmanın amaçlan, CBS (GIS) kullanımında ana tekniklerini tehlike değerlendirme çalışmalarında göstermek ve Almatı (Kazakistan) şehri için kayıpların demonstratif değerlendirmesini icra etmek idi. Coğrafi Bilgi Sisteminin tanımı, öğeleri, olası kullanımı ve mevcut bilgisayar yazılımı tartışılmıştır. Teşhis gibi, seismik tehlike ve seismik riskin CBS bazlı değerlendirilmesi için gereksinimler, yerleşim ve varsayıma dayanan deprem, toplama, manipulasyon ve bakım, çeşitli envanter için hassasiyet çalışmaları sunulmuştur. Demonstratif çalışmanın birinci bölümü Almatı bölgesinin seismik ve jeolojik durumunu anlatmaktadır. Yıkıcı depremlerin olası merkezleri Almatı'dan 42 km (Mmax=8.2, T=500-725 yıl) ve 25km (Mmax=8.0, T=600-680 yıl) uzaklıkta bulunmaktadır. Varsayıma dayanan depremin envanter üzerindeki sonuçlan ve kayıpların değerlendirilmesi sunulmuştur. Bu çalışma CBS'nin Deprem Kayıplarının değerlendirilmesinde güçlü bir araç olduğunu doğrulamaktadır. CBS bazlı kayıp değerlendirmesi, olağan üstü durum yöneticilere deprem bilgisi, hazırlığı, planı ve zararların azaltılması konularında yardımcı olabilir. Aynca, varsayıma dayandınlan olayların ekonomik kayıplarım değerlendirme çalışmalan, bu tezde sunulan sonuçlardan çıkanlması kolay laştınlmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT APPLICATION OF GEOGRAPHIC INFORMATION SYSTEM IN EARTHQUAKE LOSS ESTIMATES Nuraliyev, Iskander Department Of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Polat Giilkan September 1999, 202 pages The aims of this study were to present the main techniques in using GIS in hazard assessment studies and to carry out demonstrative loss estimates for Almaty City, Kazakhstan. Definition of Geographic Information System, its components, possible applications and existing software are discussed. The requirements for the GIS based assessment of seismic hazard and seismic risk, such as identification; location and analysis of hypothetical earthquake, collection, manipulation and maintenance, vulnerability study for different types of inventory are presented. First part of demonstrative study describes seismic and geological situation of Almaty region. The most possible epicenters of destructive earthquakes are located at a distance of 42km (Mmax=8.2, T=500-725 years) and 25km (Mmax=8.0, T=600-680 years) from Almaty. Consequences of hypothetical earthquake on inventory and estimation of losses are presented. This study confirms that GIS is a powerful tool in Earthquake Loss Estimates. GIS based loss estimates may help emergency managers in earthquake awareness, preparedness, planning and mitigation. Further studies for estimating economic losses from these hypothetical events are facilitated through the results presented in this dissertation.