Application of systems analysis to the flowing and artificially lifted oil wells in a selected oil field
Seçilmiş bir sahanın doğal potansiyeli veya pompa yardımıyla üretim yapan kuyularına sistem analizi uygulanması
  1. Tez No: 82705
  2. Yazar: ALİ ONURSAL ODABAŞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. SUAT BAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Systems analysis, reservoir simulation, wellbore flow simulation, field development, artificial lift, ECLIPSE, VFP, WPM IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
ÖZET SEÇİLMİŞ BİR SAHANIN DOĞAL POTANSİYELİ VEYA POMPA YARDIMIYLA ÜRETİM YAPAN KUYULARINA SİSTEM ANALİZİ UYGULANMASI ODABAŞI, Ali Onursal M.Sc, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü Danışman : Prof. Dr. A.Suat Bağcı Nisan 1999, 193 Sayfa Bu çalışmada GeoQuest kaynaklı ECLIPSE ve VFP ve Scientific Softwares- Intercomp kaynaklı WPM gibi bilindik ticari programların kullanılması yolu ile Kazakistan'da bulunan bir sahanın performansının analizi gerçekleştirilmiştir. İlkin rezervuar ve üretime ait tüm bilgiler incelenmiş ve modele veri olarak tanımlanmıştır. Petrol özelliklerinde ve temel rezervuar tanımlama parametrelerinde değişiklikler yapılarak modellerin kalibrasyonu yapılmış, ve pompalı ve pompasız olarak çeşitli çaptaki üretim dizinlerinin performansını karşılaştırılması yoluyla en verimli üretim sistemi oluşturulmuştur.Bu analizle petrol ve gaz sistemlerinde sistem öğelerinin ayrı ayrı ele alınması sonucunda optimum performansın altmda performanslara ulaşılabileceği gösterilmiştir. Bu tip bir sistemde en iyi saha geliştirme programının hazırlanabilmesi için üretim sisteminin bir bütün olarak ele alınması gerekmektedir. Çalışmanın sonunda SSTA isimli rezervuar ünitesi için bütün kuyularda 2 7/8in. üretim dizininin, W-77, W-95 ve W-110 kuyularında 100 kademeli D- 12 pompanın, W-79 ve W-111 kuyularında da 100 kademeli D-20 pompanın kullanılması uygun görülmüştür. Diğer rezervuar ünitesi olan SST5'te ise W-98 ve W-Y3 kuyularında 2 3/8in. dizinle 100 kademeli D-20 pompanın, W-116 ve W-117 kuyularında ise 3 l/2in. dizinle 200 kademeli D-12 pompanın kullanımının daha avantajlı olacağı saptanmıştır. Belirtilen dizin- pompa sistemleriyle saha geliştirme programı hazırlanmıştır. Kelimeler: Sistem analizi, rezervuar modellemesi, kuyu akış modellemesi, saha geliştirme, petrol kuyuları pompalan, ECLIPSE, VFP, WPM vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT APPLICATION OF SYSTEMS ANALYSIS TO THE FLOWING AND ARTIFICIALLY LIFTED OIL WELLS IN A SELECTED OIL FIELD ODABAŞI, Ali Onursal M. S. Department of Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor : Prof. Dr. A. Suat BA?CI April, 1999, 193 Pages A study was performed to analyze the performance of the production system in a field in Kazakhstan by making use of well-known commercial softwares, ECLIPSE and VFP of GeoQuest, and WPM of Scientific Software-Intercomp. The study was commenced with the analysis of data on the reservoir and production as input to the models. The models were tuned through history matching by modifying fluid properties of oil, and basic reservoir description parameters. Following the history match, performances of production strings of different sizes, with and without artificial lifting were compared to determine the most efficient production string for the field. mThe analysis verifies that considering the components of an oil and gas production system individually may result in performances lower than optimum. To search for the best development scheme, the production system must be considered as a whole. It was determined mat all the wells of SSTA, first reservoir unit, should be produced by making use of 2 7/8in. tubing size, 100 stage D-12 pumps for wells W-77, W-95 and W-110, and 100 stage D-20 pumps for W-79 and W-l 1 1. For the other reservoir unit, SST5, use of 2 3/8in. tubing with 100 stage D-20 pump was advantageous for W-98 and W-Y3, while use of 3 l/2in. tubing with 200 stage D-12 pump was advantageous for W-l 16 and W-l 17. Development program was formed for the field using the mentioned string-artificial lift combinations.