Sporcu öz şefkatinin tükenmişlik ile ilişkisi
The relationship between self-compassion and burnout in athletes
  1. Tez No: 827085
  2. Yazar: SERKAN VOLKAN TALASLIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURÇAK KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Öz şefkat, Tükenmişlik, Sports, Self-compassion, Burnout
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Çalışmanın amacı sporcu öz şefkatinin tükenmişlik ile ilişkisinin incelenmesidir. Araştırmaya yaş ort. 17,28±1,39, spor yılı ort. 7,13±2,90 olan toplamda 180 sporcu katılmıştır. Araştırmada veri toplamak amacı ile sporda öz şefkat ölçeği ve sporcu tükenmişlik ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimleyici istatistikler, Spearman korelasyon analizi, Mann-Whitney U Testi ve Kruskal Wallis testi uygulanmıştır. Elde edilen bulgularda; öz şefkat ölçeği puanının yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Sporda tükenmişlik ölçeği alt boyutlarından duygusal fiziksel tükenmenin en yüksek ortalama puana sahip olduğu tespit edilmiştir. Korelasyon analizine göre sporda öz şefkat ölçeği toplam puanı ile sporda tükenmişlik ölçeği duyarsızlaşma alt boyutu arasında negatif yönde düşük düzeyde anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Cinsiyete göre sporda öz şefkat ölçeğinde ve sporda tükenmişlik ölçeği alt boyutlarından duyarsızlaşma alt boyutunda istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Yaşa ve spor yılına göre sporda öz şefkat ölçeği toplam puanında ve sporda tükenmişlik ölçeği alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır. Branşa göre sporda öz şefkat ölçeğinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilirken, sporda tükenmişlik ölçeği alt boyutlarından istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmemiştir. Eğitim durumuna göre sporda öz şefkat ölçeğinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmezken, sporda tükenmişlik ölçeği alt boyutlarından duygusal fiziksel tükenme boyutundan istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak sporcuların öz şefkat düzeyleri arttıkça duyarsızlaşma durumlarında azalma meydana gelmektedir.
Özet (Çeviri)
The study aimed to investigate the relationship between self-compassion and burnout in athletes. The sample comprised 180 athletes with an average age of 7.13±2.90 years and an average sports experience of 17.28±1.39 years. The data were collected using the“Self-compassion Scale-Athlete Version”and the“Athlete Burnout Questionnaire.”Descriptive statistics, Spearman correlation analysis, Mann-Whitney U Test, and Kruskal Wallis test were used in the data analysis. The results revealed high scores in the“Self-compassion Scale-Athlete Version,”while the highest mean scores were found in the emotional/physical exhaustion sub-scale of the“Athlete Burnout Questionnaire.”There was a negative and slightly significant correlation between the self-compassion total scores and the depersonalization sub-scale of the burnout questionnaire. A statistically significant difference was found in the depersonalization sub-scale and the burnout questionnaire by gender. However, no statistically significant difference was found in the self-compassion total scores and the burnout questionnaire sub-scales by age and sports experience. While there was a statistically significant difference in the self-compassion scale by sports branch, there was no similar significant difference in the burnout questionnaire sub-scales. Additionally, there was no statistically significant difference in the self-compassion scale by educational status, while a statistically significant difference was observed in the emotional/physical exhaustion sub-scale. It can be concluded that as the self-compassion levels in athletes increase, depersonalization levels decrease.