Filter loaded coaxial colinear antenna
Filtre ile yüklemeli parçalı koaksiyel doğrusal anten
- Tez No: 82710
- Danışmanlar: PROF. DR. ALTUNKAN HIZAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: koaksiyel doğrusal anten, moment metodu, akım dağılımı, elektriksel alan örüntüsü, anten kazancı, antenin giriş empedansı iv, coaxial colinear antenna, Method of Moments, current distribution, gain, electric field pattern, input impedance 111
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
oz FİLTRE YÜKLEMELİ PARÇALI KOAKSİYEL DOĞRUSAL ANTEN Onal, Ebru Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Altunkan Hızal Eylül 1999, 137 sayfa Bu tezin konusu merkezden beslenmiş koaksiyel doğrusal antenin teorik modellemesini yapmak ve bu modelin bilgisayarda simulasyonunu hazırlamaktır. Çalışmanın birinci kısmında anten probleminin teorik modellemesi geliştirilmiş ve ardından sistemin denklemleri moment metodu ile çözülmüştür. MATLAB programında hazırlanan bilgisayar simülasyon programlan COCO antenin alam dağılımım, elektriksel alan örüntüsünü, kazancım ve giriş empedans karakteristiğini vermektedir. COCO antenin eleman sayısı, eleman uzunluğu, eleman kalınlığı, kullanılan materyalin tipi gibi fiziksel faktörlerin antenin karakteristiğine olan etkisi incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar, daha önce yapılan çalışmalardan elde edilen teorik ve deneysel sonuçlar ile karşılaştırılmıştır. Çalışmanın ikinci kısmında filtre ile yüklenmiş COCO anten (FLCOCO) incelenmiştir. Filtre ile yüklemenin amacı geniş bandlı doğrusal anten elde edebilmektir. Bu tür anten için de simülasyon programı hazırlanmıştır. Koaksiyel elemanlara yerleştirilen filtreler, alçak geçiren Chebychev türü filtrelerdir. Bu tür anten için hazırlanan simülasyon programı ile antenin alam dağılımı, elektriksel alan örüntüsü, kazancı ve giriş empedansı hesaplanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FILTER LOADED COAXIAL COLINEAR ANTENNA Onal, Ebru M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Altunkan Hizal September 1999, 137 pages The subject of this thesis is to present a theoretical model and computer simulations of the center fed coaxial colinear (COCO) antenna. In the first part of the study, the theoretical modeling of the antenna problem is developed and then the set of system equations are solved by using Method of Moments. The computer simulation programs, written in MATLAB, yield the current distribution, the electric field pattern, the gain, and the input impedance characteristics of the fundamental COCO antenna. The effects of physical parameters (segment number, segment length, width, material) are investigated. The results obtained are then compared with the numerical and experiments results, obtained previously. In the second part of the study, the theory of filter loaded COCO (FLCOCO) antenna is presented. The purpose of filter loading is to obtain a wide band linear antenna. The filters inserted into coaxial segments are chosen as low pass Chebychev type. A simulation program giving the current distribution, field pattern, gain and input impedance of this antenna is written and numerical results are reported.