Construction of a test set-up and experimental evaluation or refrigeration condensers
Buzdolabı kondenserlerinin deneysel değerlendirmesi için bir test düzeneğinin kurulması
- Tez No: 82709
- Danışmanlar: PROF. DR. RÜKNETTİN OSKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tel ve boru tipi ısı değiştirgeci, hava soğutmalı kondenser, doğal konveksiyon, deneysel çalışmalar. vı, Wire-and-tube type heat exchangers, air-cooled condensers, natural convection, experimental studies. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
öz BUZDOLABI KONDENSERLERININ DENEYSEL DEĞERLENDİRMESİ İÇİN BİR TEST DÜZENEĞİNİN KURULMASI Okutucu, Tuba Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Rüknettin Oskay Ortak Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Arif İleri (anısına) Eylül 1999, 83 sayfa Kondenser, soğutucu akışkan buharından soğutma ortamına ısı geçişinin gerçekleştiği bir ısı değiştirgecidir. Kızgın soğutucu akışkan buharı, kondenserde önce doyma sıcaklığına kadar soğutulur, daha sonra da yoğuşarak sıvı hale geçer. Soğutma sisteminin, dışarıya ısı atan ana elemanı olan buzdolabı kondenserinde, soğutma ortamı havadır. Kondenser, buzdolabının arka duvarına yerleştirilip doğal taşınımla soğutulabildiği gibi, kabinin alt kısmına yerleştirilip fan yardımıyla zorlanmış taşınımla da soğutulabilir. Evlerde kullanılan buzdolaplannda genellikle tel ve boru tipi kondenserler bulunur. Buzdolabı kondenserlerinin deneysel değerlendirmesi amacıyla bir test düzeneği kuruldu. Düzenek temel olarak, sıcak su hazırlama ünitesi, deney hücresi ve veri kaydediciden oluşturuldu.Kondenserin toplam kapasitesi, toplam ısı transferi ve hava tarafı ısı transferi katsayıları hesaplandı. Hava tarafı ısı transferi katsayısı, taşınım ve ışınım bileşenlerine ayrılmaya çalışıldı. Sonuçların, uygun şekilde tanımlanmış bir akışkandan akışkana sıcaklık farkına karşı grafikleri çizildi. Nusselt sayısının Grashof sayısına göre değişimi de belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONSTRUCTION OF A TEST SET-UP FOR EXPERIMENTAL EVALUATION OF REFRIGERATOR CONDENSERS Okutucu, Tuba M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Rüknettin Oskay Co-supervisor: Prof.Dr. Arif İleri (in memoriam) September 1999, 83 pages Condenser is a heat exchanger through which heat from hot refrigerant vapor is transferred to the cooling medium. The refrigerant vapor is first cooled to saturation and then condensed into the liquid state in the condenser. Refrigerator condenser is the main heat rejecting component in the refrigeration system. Air is employed as the cooling medium. The condenser can be located on the rear of the refrigerator and cooled by natural convection or it can be located below the refrigerator cabinet and cooled by a fan driven forced flow. Wire- and-tube type condensers are typically used in household refrigerators. A test set-up was constructed for experimental evaluation of refrigerator condensers. The set-up mainly consisted of a hot water preparation unit, a test cell, and a data logger. IllTotal capacity, overall heat transfer coefficient and outside equivalent heat transfer coefficient were calculated. It was attempted to separate convective and radiative components of the outside equivalent heat transfer coefficient. Results were plotted against a properly defined fluid-to-fluid temperature difference. Variation of Nusselt number with Grashof number was also determined.