Gold extraction from kaymaz gold ore by thıourea leaching
Kaymaz altın cevherinden tiyoüre liçi ile altın kazanımı
  1. Tez No: 82711
  2. Yazar: SİBEL ÖRGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. ÜMİT ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Altın, Liç, Tiyoüre VI, Gold, Leaching, Thiourea IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
öz KAYMAZ ALTIN CEVHERİNDEN TİYOÜRE LİÇİ İLE ALTIN KAZANIMI Örgül, Sibel Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. M. Ümit Atalay Ocak 1999, 88 sayfa Altın cevherlerinden altın kazanımı geleneksel olarak yüzyılı aşkın bir süredir siyanür liçi ile yapılmaktadır. Son yıllarda çevrecilerin baskısı ve siyanürleme işleminin bazı dezavantajları nedeni ile araştırmalar, alternatif altın çözücülere yönelmiştir. Altın liçi ile ilgili en umut verici sonuçlar tiyoürenin oksitleyici olarak demir(lll) sülfatla birlikte kullanılmasından elde edilmiştir. Bu çalışma çok küçük altın tanecikleri içeren 4.0 g/t altın tenörlü Kaymaz altın cevheri ile yürütülmüştür. Yöntemin kimyasını açıklayabilmek için ilk deneyler cevher kullanılmadan yapılmıştır. Bu deneylerden elde edilen sonuçların ışığı altında, tiyoüre ve demir(lll)sülfat konsantrasyonu, demir(lll) sülfat / tiyoüre mol oranı, liç süresi, tane boyutu, pH, sıcaklık ve katı/sıvı oranı gibi liç parametrelerinin altın kazanımı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Oda sıcaklığında 16.04 kg/ton tiyoüre tüketimi ile pH 1.35 de ve 6 saatlik bir liç süresinde, -53 mikronluk cevherden % 85.8 'lik bir altın kazanımının mümkün olacağı ortaya çıkarılmıştır. Daha ince boyutlu cevher ve daha düşük pH 'lı liç ortamında daha yüksek yaklaşık % 92.5 'luk bir altın kazanımı mümkün olmuştur. Kimyasalların aşamalı ilavesi ve liç öncesi cevherin asit ile yıkanması altın kazanımında bir artış sağlamamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GOLD EXTRACTION FROM KAYMAZ GOLD ORE BY THIOUREA LEACHING Örgül, Sibel M.Sc, Department of Mining Engineering Supervisor : Prof. Dr. M. Ümit Atalay January 1 999, 88 pages Gold has traditionally been extracted from ores by cyanide leaching for over one hundred years. In recent years due to pressure of environmentalist and certain disadvantages of cyanidation process, investigations were directed towards alternative gold lixiviants. The most promising results in gold leaching were obtained by use of thiourea as a complexing/extracting agent together with ferric sulphate as oxidizing agent. The study was carried out on a finely disseminated Kaymaz gold ore (4.0 g/t Au). To elucidate the chemistry of process initial tests were carried out without ore. In light of these test results, the effect of various leaching 111parameters such as concentration of thiourea, concentration of ferric sulphate, molar ratio of ferric sulphate/thiourea, leaching duration, particle size, pH, temperature and solid to liquid ratio on gold extraction were examined. The investigations indicated that at room temperature with 16.04 kg/ton consumption of thiourea at pH 1.35, it was possible to obtain a gold extraction of 85.8 % for the particle size of 80 % passing 53 Micron feed in 6 hours. Higher extractions as 92.5 % were also possible with finer feed and lower pH values. Staged addition of chemicals and acid washing of ore did not resulted any increase in gold extraction.