A Holistic approach to evaluate the neighborhood concept
Mahalle kavramının değerlendirilmesinde bütünsel bir yaklaşım
  1. Tez No: 82717
  2. Yazar: HİLAL ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. H. ÇAĞATAY KESKİNOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Mahalle, Sağlık, Bütünsel, Bir yere ait olma duygusu (yedilik duygusu), Bir topluluğa ait olma duygusu (topluluk duygusu) VI, Neighborhood, Health, Holistic, Sense of Place, Sense of Community IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 245
Özet
oz MAHALLE KAVRAMININ DEĞERLENDİRİLMESİNDE BÜTÜNSEL BİR YAKLAŞIM Özcan, Hilal M. S., Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Yard. Prof. Dr. H. Çağatay Keskinok Eylül 1999, 245 sayfa Bu tez mahalle kavramını ve bir yere ait olma duygusu (yerlilik duygusu) ve bir gruba ait olma duygusu (topluluk duygusu) başta olmak üzere bu kavramın içinde var olan fiziksel ve sosyal boyutları incelemektedir. Bu çerçeve içinde, halen mimarlık da dahil olmak üzere kentsel planlama ve tasarım mesleklerini kuşatmış olan Kartezyen bakış açısının yerini almak üzere bütünsel bir yaklaşım vurgulanmıştır. Bu çalışma tasarlanmış çevreyi sağlığın bir parçası olarak ele alır. Sonuçta sağlığa yol açan bir yere ve bir topluluğa ait olma duygusu yaratmada diğer faktörlerin yanısıra kentsel planlamanın ve tasarımın rolünü sorgular. Bu kavramı değerlendirmek üzere modernist dönemden iki alan çalışması seçilmiştir: St. Louis'deki Pruitt- Igoe Projesi ve Maryland'daki Greenbelt. Türkiye bağlamında çalışma Ankara'nın dört banliyö mahallesine sınırlanmıştır: Batıkent Projesi, Eryaman Üçüncü Etap, Mesa-Koru Sitesi ve Konutkent II. Bu tezde kullanılan metodlar mekanları ve davranışları gözlemlemek, mahalle sakinleriyle gayriresmi sohbetler yapmak, daha sonra bu ana geri dönmek ve çok detaylı niteliksel tanımlamalar yapmak ve en son olarak da elde edilen bütünbilginin içerik analizini yapmaktır. Sonuçlar, tasarlanmış kentsel alanlar, ev tipleri, çatı biçimleri, pencereler, sokak manzaraları, kaldırımlar, yaya yollarının sürekliliği, vs. gibi çevre plan ve tasarımının, mahallede bir yere ve bir topluluğa ait olma duygusu yaratmada önemli bir rol oynayabileceğini göstermiştir. Bir yere özel topluluğa ait olma duygusununun oluşmasını etkileyeceği öne sürülen diğer faktörler şunlardır: Ortak bir geçmişe bağlı olmak, ortak bir vizyon paylaşmak, kooperatif ruhu, yönetim biçimi, komşuluk ilişkileri, mahalle sakinlerinin benzerliği, kamusal aktivitelerin varlığı, vs. En son olarak kentsel tasarım ve planlama alanlarında bütünsel bir yaklaşımın kabul edilmesinin şehrin diğer parçalarıyla ilişki içinde olan daha sağlıklı mahalleler yaratabileceği, dolayısıyla daha sağlıklı şehirler oluşturabileceği öne sürülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A HOLISTIC APPROACH TO EVALUATE THE NEIGHBORHOOD CONCEPT Özcan, Hilal M. S., Department of City and Regional Planning Supervisor: Assoc. Prof. Dr. H. Çağatay Keskinok September 1999, 245 pages This thesis analyses the neighborhood concept and the physical and social dimensions inherent in it, with a major focus on the sense of place and the sense of community. Within this framework a holistic approach is emphasized to replace the Cartesian mindset that still dominates the urban planning and design professions, including the profession of architecture. The study explores the designed environment as a component of health. It identifies the role of urban planning and design, among other factors, in creating a sense of place and a sense of community that would eventually give way to health. Two case studies out of the modernist era are chosen to evaluate this concept: Pruitt-Igoe Project in St. Louis, and Greenbelt in Maryland. The context of Turkey is limited to the suburban neighborhoods of Ankara by selecting four of them: These are Batikent Project, Eryaman Third Stage, Mesa-Koru Complex and Konutkent II. The methods used in this thesis are observing settings and behaviors, conducting informal conversations with residents, returning later to the scene and writing in- depth qualitative descriptions, and finally content analyzing all the material mcollected. The results showed that the site plan and design like the designed urban areas, housing types, roof shapes, windows, streetscapes, sidewalks, continuity of pedestrian paths, etc. might play a significant role in creating a sense of place and a sense of community in the neighborhood. Other factors that have been argued to affect the formation of the place specific sense of community were as follows: Connectedness to a common history, sharing a common vision, cooperative spirit, administration and legislation, a network of neighboring relations, similarity of residents, the introduction of public facilities, etc. Finally it has been concluded that the adoption of a holistic approach in urban design and planning fields may give way to healthier neighborhoods, which relate to other parts of the city, and eventually form healthier cities.