Sosyal medyada dijital aktivizm: Twitter örneğinde hashtag aktivizmi ve kültürü
Digital activism in social media: Hashtag activism and culture in the case of twitter
  1. Tez No: 827175
  2. Yazar: SEHER KARATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENDERHAN KARAKOÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Hareketler, Sosyal Medya, Dijital Aktivizm, Hashtag Aktivizmi, Sarı Yelekliler Hareketi, Gezi Parkı Eylemi, Social Movements, Social Media, Digital Activism, Hashtag Activism, Yellow Vests Movement, Gezi Park Protest
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo Televizyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 305
Özet
Geçmişten günümüze toplumsal hareketler bir toplumda var olan huzursuzluğun gün yüzüne çıkmasıdır. Zaman içerisinde gelişen teknolojiler sayesinde toplumsal hareketlerin örgütlenme biçimleri, araçları ve protestolarda bir takım değişiklikler meydana gelmektedir. İnternet ve sosyal medyanın hayatlara sızmasıyla da şekil alan toplumsal hareketler çağa ayak uydurarak yeni toplumsal hareketler çatısı altında sanal kamusal alanın kapsamını yeniden belirlemektedir. Bu çalışmanın merkezine toplumsal hareketler ve sosyal medya alınmaktadır. Bu noktadan hareketle yeni toplumsal hareketler ve sosyal medyanın keşişme noktası olan dijital aktivizm olgusu ön plana çıkarılmaktadır. Twitter ekseninde PYHTON programı aracılığıyla elde edilen veriler niteliksel sistematik içerik çözümlemesi yöntemiyle analiz edilmiştir. Sarı Yelekliler Hareketi'yle ilgili 17 Kasım 2018'den, 2022 yılının sonuna kadar 52 bin 651 tweete ulaşılmış, çalışmaya ise 14 bin 244 tweet dâhil edilirken, Gezi Parkı Eylemi ile ilgili 27 Mayıs- 2013 – 2 Temmuz 2013 tarihleri arasında çekilen 100 bin 550 tweetten 13 bin 003 tweet dâhil edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, yeni toplumsal hareketler kilit, anahtarı sosyal medya, anahtarın dişleri ise hashtagler olduğunu ortaya çıkmaktadır. Sarı Yelekliler ve Gezi Parkı Eylemi'nde Twitter'ın önemli rol oynadığı, aktivistlere rota çizdiği ve anındalık özelliği sayesinde hareketlerde kullanılan platformlardan olduğu çıkan sonuçlar arasındadır.
Özet (Çeviri)
Social movements from past to present are the emergence of unrest in a society. Thanks to the developing technologies over time, a number of changes occur in the forms of organization, tools and protests of social movements. Social movements, which are also shaped by the penetration of the internet and social media into lives, keep up with the times and redefine the scope of the virtual public space under the new social movements. Social movements and social media are at the center of this study. From this point of view, the phenomenon of digital activism, which is the intersection point of new social movements and social media, is brought to the fore. The data obtained through the PYHTON program on the Twitter axis were analyzed by qualitative systematic content analysis method. From 17 November 2018 to the end of 2022 about the Yellow Vests Movement, 52 thousand 651 tweets were reached, and 14 thousand 244 tweets were included in the study. 13 thousand 003 tweets were included from the tweet. As a result of the study, it is revealed that new social movements are the key, the key is social media, and the teeth of the key are hashtags. It is among the results that Twitter played an important role in the Yellow Vests and Gezi Park Protests, drawing a route to the activists and being one of the platforms used in the movements thanks to its instant feature.