Akut iskemik inmelerde inme rekürrensinin araştırılması
Investigation of recurrence of stroke in acute ischemic stroke
  1. Tez No: 827174
  2. Yazar: MURAT ERTEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM AYKAÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Tekrarlama, iskemik inme, ikincil koruma, Recurrence, ischemic stroke, secondary prevention
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Akut iskemik inmelerde bir yıllık inme rekürrensi %5.5-17.7 arasında değişmektedir. Sekonder profilakside kullanılan güncel yaklaşımlara rağmen son 20 yılda bu oranın azalmadığı bilinmektedir. Bu çalışmada amacımız iskemik inmeden sonraki 6 aylık takip sürecinde inme rekürrens oranının belirlenmesi, inme rekürrensine etki eden faktörlerin araştırılması ve önlenmesidir. Çalışmaya 25.05.2021-30.04.2022 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi İnme Merkezi'ne akut iskemik inme tanısı ile başvuran 796 erişkin hasta dahil edildi. Hastalar 6 ay takip edildi. İnme rekürrensi izlenen hastalar ile görülmeyen hastalar iki gruba ayrıldı. Gruplar inme rekürrensine etki eden faktörlerin belirlenmesi açısından karşılaştırıldı. Hastaların yaş ortalaması 69.4 olup; hastaların 351'i (44,1%) kadın, 445'i (%55,9) erkekti. İnme rekürrensi ve inme etiyolojisi arasında anlamlı ilişki saptanmadı (p=0.452). İnme rekürrensi, geçirilmiş inme öyküsü olan hastalarda (p=0,008) ve semptomatik karotis darlığı olan hastalarda (p=0,036) anlamlı derecede yüksek bulundu. Yaş, atrial fibrilasyon, hipertansiyon, diabetes mellitus, hiperlipidemi, sigara, alkol kullanımı tekrarlayan inme için anlamlı risk faktörü olarak bulunmadı. Başvuru NIHSS skoru tekrarlayan inme geçiren hastalarda geçirmeyenlere göre düşük bulundu (p=0,013). İnme hastaları için altta yatan etyolojik alt tipin belirlenmesi ve bu alt tiplere uygun sekonder profilaksi stratejilerinin belirlenmesi inme rekürrensini azaltabilir.
Özet (Çeviri)
One-year stroke recurrence in acute ischemic strokes ranges from 5.5-17.7%. Despite the current approaches used in secondary prophylaxis, it is known that this rate has not decreased in the last 20 years. In this study, our aim is to determine the stroke recurrence rate during the 6-month follow-up period after ischemic stroke, to investigate the factors affecting stroke recurrence and to prevent it. 796 adult patients admitted to Eskişehir Osmangazi University Medical Faculty Stroke Center with the diagnosis of acute ischemic stroke between 25.05.2021 and 30.04.2022 were included in the study. The patients were followed for 6 months. Patients with and without stroke recurrence were divided into two groups. The groups were compared in terms of determining the factors affecting stroke recurrence. The mean age of the patients was 69.4; 351 (44.1%) of the patients were female and 445 (55.9%) were male. No significant correlation was found between stroke recurrence and stroke etiology (p=0.452). Stroke recurrence was significantly higher in patients with a previous stroke history (p=0.008) and in patients with symptomatic carotid stenosis (p=0.036). Age, atrial fibrillation, hypertension, diabetes mellitus, hyperlipidemia, smoking and alcohol use were not found to be significant risk factors for recurrent stroke. The admission NIHSS score was found to be lower in patients with recurrent stroke compared to those who did not (p=0.013). Determining the underlying etiological subtype for stroke patients and determining secondary prophylaxis strategies suitable for these subtypes may reduce stroke recurrence.