Esogü Tıp Fakültesi asistan hekimleri arasında dismenore sıklığı ve çalışma hayatı üzerine etkilerinin araştırılması
Evaluation of the frequency, severity, and effects of dysmenorrhea on occupational life among assistant physicians at ESOGÜ Faculty of medicine
- Tez No: 827181
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ ÜNLÜOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Dismenore, visüel analog skala, asistan hekim, yaşam kalitesi, Dysmenorrhea, visual analog scale, assistant physician, quality of life
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Dismenore kadınlarda en sık görülen ve psikososyal etkileri de olan jinekolojik bir semptomdur. Dismenore ile ilgili, öğrenciler üzerinde yapılan çalışmalar sık olsa da çalışan kadınlar üzerinde dismenore sıklığını araştıran yeterli çalışma yoktur. Bu sebeple asistan hekimler ile yaptığımız bu çalışmada dismenore sıklığını, şiddetini ve çalışma hayatı üzerine etkilerini belirlemeyi amaçladık. Kesitsel-tanımlayıcı şekilde gerçekleştirilen çalışma Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalışan 165 asistan hekim üzerinde yürütüldü. Katılımcılara sosyodemografik özellikleri ve jinekolojik özellikleri sorgulayan sorulardan oluşan anket formu yüz yüze görüşülerek uygulandı. Araştırmanın sonucunda asistan hekimler arasında dismenore sıklığı %95,1 olarak bulundu. Asistan hekimlerin %66,7'si visüel analog skala (VAS) ile dismenore şiddeti puanlamasında 6 puan (belirgin ağrı veriyor) şiddetinde ağrı yaşadıklarını belirtti. Nöbet tutma durumu ile dismenore şiddeti karşılaştırıldığında; nöbet tutan hekimlerin dismenoreyi daha şiddetli yaşadığı görüldü. Katılımcıların analjezik olarak kullandığı en sık iki etken %28,4 ile deksketoprofen ve %26,8 ile ibuprofen/flurbiprofen olarak bulundu. Alkol kullanan ve ailesinde dismenore öyküsü bulunan katılımcılarda dismenore şiddetinin daha yüksek olduğu saptandı. Menarş yaşı 16 yaş ve üzerinde olanlarda dismenore şiddeti benzer çalışmalardan daha yüksek bulundu. Katılımcıların %81,2'si dismenorenin yaşam kalitesini düşürdüğünü belirtirken, sadece %17'si dismenore sebebiyle istirahat raporu aldığını belirtti. Bulgulara bakıldığında, dismenore asistan hekimler arasında oldukça yaygın görülen bir sorun olup dismenoreyle birliktelik gösteren semptomlar düşünüldüğünde iş hayatında olumsuz etkilere ve konsantrasyon bozukluğuna yol açabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Dysmenorrhea is the most common gynecological symptom in women and it also has psychosocial effects. Although there have been studies on dysmenorrhea among students, there is a lack of sufficient research on the frequency of dysmenorrhea among working women. Therefore, in this study conducted with assistant physicians, we aimed to determine the frequency, severity, and effects on occupational life of dysmenorrhea. The cross-sectional descriptive study was conducted on 165 assistant physicians working at Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine. A questionnaire consisting of questions on sociodemographic and gynecological characteristics was administered face-to-face to the participants. As a result of the study, the frequency of dysmenorrhea among assistant physicians was found to be 95.1%. 66.7% of assistant physicians reported experiencing pain with a severity rating of 6 (significant pain) on the visual analog scale (VAS) for dysmenorrhea. When night shift status and severity of dysmenorrhea were compared; It was observed that the physicians who kept the night shift experienced dysmenorrhea more severely. The most commonly used analgesics by the participants were found to be dexketoprofen (28.4%) and ibuprofen/flurbiprofen (26.8%). It was found that dysmenorrhea severity was higher in participants who consumed alcohol and had a family history of dysmenorrhea. Participants who had menarche at the age of 16 or older had higher dysmenorrhea severity compared to similar studies. 81.2% of the participants stated that dysmenorrhea reduces their quality of life, while only 17% reported taking sick leave due to dysmenorrhea. Considering the findings, dysmenorrhea is a common problem among assistant physicians and when symptoms associated with dysmenorrhea are taken into account, it can lead to negative effects on occupational life and impaired concentration.