İzole temelli ve izolasyonsuz temel gökdelen binalarının tasarımı ve deprem karşısında karşılaştırılması
Design and comparison of isolated and non-isolated basic skyscraper buildings against earthquake
- Tez No: 827273
- Danışmanlar: DOÇ. SEPANTA NAİMİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: ETABS, deprem, Yüksek bina, yapısal analiz, izolasyonlu ve izolasyonsuz temel, ETABS, earthquake, Tall building, structural analysis, isolated and non-isolated foundation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu Tezin amacı, İzolatlı temellere sahip yüksek binaların inşası ve tasarımı üzerine çalışma ve araştırma yapmaktır. Bu araştırmayı, bir depremin izole edilmiş bir bina üzerindeki etkilerini araştırmak için yaptım. Genelde 50 ve üzeri katlı yüksek binalar İzolatlı temellerle inşa edilmez. Araştırmamda 35 kata kadar İzolatlı temel gözlemledim ve bu beni Etabs Tasarım ve Analizi ile İzolat temelli 51 katlı bir bina inşa etme konusunda motive etti. Bu araştırmada, küresel inşaat standartlarına göre, biri İzolat temelli diğeri İzolatsız temelli binanın benzer boyutlarını tasarladım ve inceledim. Bu araştırmada kullanılan kodlar UBC 97, ACI, ASCS, ASTM, IBC kodları olup her birini tasarımın her bölümünde daha uygulayıcı ve doğru bir şekilde kullandım. Tasarım ve yapı malzemelerinin kullanımında büyük fark olan yüksek binalar, küçük boyutlu binalardan tamamen farklıdır. Yüksek binalarda tasarımdaki doğruluk miktarı küçük binalara göre çok daha fazladır. Bu araştırmada tüm bölümler ayrı ayrı detaylı olarak ele alınmış olup, rüzgar kuvvetleri, depremler ve binaya giren yükler de dahil olmak üzere Etabs programı kullanılarak detaylı bir şekilde tasarlanmış ve çalışılmıştır. İzole edilmiş ve izole edilmemiş temellerin incelenmesi nedeniyle, depremden kaynaklanan yükler ve kuvvetler doğru bir şekilde belirlendi ve deprem verileri kullanılarak depremin izole ve izole olmayan temellere sahip binalar üzerindeki etkileri, her iki binanın dayanım miktarları araştırıldı ve hasar miktarları incelendi. Yüksek binaların yerden yüksekliği nedeniyle bu tip binalar tercihen sabittir. Bu araştırmada tüm detayları ile izolatların tasarımı çözülmüş ve adım adım anlatılmıştır. Sabit bir izolasyon modunda binadan elde edilen tasarım formülleri ve veriler kullanılarak, bu bina için dizayn edilip uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The objective of this thesis is to delve into the creation and development of towering constructions with separated foundations. I executed this study to scrutinize the repercussions of seismic movement on an isolated structure. Normally, skyscrapers boasting 50 or more levels are not built with detached bases. Whilst conducting my research, I observed separated bases comprising up to 35 storeys which prodded me to engineer and evaluate a 51-storey edifice employing isolation through the Etabs Design and Analysis software. For this investigation, I drafted and analyzed two structures featuring similar measurements with one having an isolated foundation while the other lacking it grounded on universal construction principles. The codes used in this study are UBC 97, ACI, ASCS, ASTM, and IBC, and I have applied each of them with precision and comprehensiveness to every stage of the process. Tall buildings, which differ substantially from smaller buildings in the construction and use of building materials, require greater precision in planning. This study used Etabs software to carefully address all aspects including wind forces, earthquakes and loads applied to the structure Isolated and uninterrupted foundation tests resulted in earthquake loads and strength was accurately investigated the effects of earthquakes on buildings in isolation, In addition, they investigated whether the structural integrity and the degree of damage Since buildings are higher than the ground, buildings have been repaired a such have their place. In this study, the separation process was thoroughly described and explained step by step. This chamber was designed and implemented using the configuration from the building and fixed isolation mode.