Neural algorithms for blind seperation of sources
Kör kaynak ayırımı için sinirsel işlemleyiciler
- Tez No: 82728
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kör Kaynak Ayırımı, Temel Bileşen Çözümlemesi. iv, Blind Source Separation, Independent Component Analysis. m
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
oz KÖR KAYNAK AYIRIMI İÇİN SİNİRSEL İŞLEMLEYİCİLER Özkan, Özlem Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Zafer Ünver Yardımcı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Kemal Leblebicioğlu Ocak 1999, 79 sayfa Ölçülebilen verilerden bilgi edinme çeşitli bilim alanlarında karşılaşılan genel bir problemdir. Veri tahlil metotlarının amaçlarından biri de gözlemlenen verileri, içindeki bilgileri yansıtacak bir gösterime çevirmektir. Temel bileşen çözümlemesi, kovalama izdüşümü, küme tahlili ve yapay denetimsiz öğrenme yöntemleri bu tip gösterimleri elde etmekte kullanılan yollardır. Bu tezde, bazı sinirsel işlemleyiciler incelenmiş ve bunlar Cichocki ve Unbehauen tarafından, sağlam kör tanımlama ve/veya bağımsız işaret kaynaklarının doğrusal kanşrmlanndan kaynakların kör ayırt edilebilmesi için geliştirilmiş olan, iki kontrolsüz, kendini normalleştiren, uyarlanabilir öğrenme işlemleyicisi ile kıyaslanmıştır. Bu işlemleyicilerden biri tek kademe ileri beslemeli diğeri de geri beslemeli sinir ağı modelinin çevirimiçi öğrenimi için gehştirilmiştir. Herault- Jütten işlerrüeyicüerinin geHştirilmiş modeli olan bu işlemleyiciler hızlı, kullanışlı ve gerçek zamanlı uygulamalar için uygundur. Üstelik, uygunsuz kanşımlann başardı ayırımlarını da zayıf veya kötü ölçeklendirilmiş sabit işaretlerin ayırımı gibi garantiler. İşlemleyicilerin yeterliliği bilgisayar deneyleri ile gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NEURAL ALGORITHMS FOR BLIND SEPARATION OF SOURCES Özkan, Özlem Master of Science, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Zafer Ünver Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Kemal Leblebicioğlu January 1999, 79 pages Obtaining information from measured data is a general problem that is encountered in numerous applications and fields of science. A goal of many data analysis methods is to transform the observed data into a representation which reveals the information contained in the data. Methods for obtaining such representations include principal component analysis, projection pursuit, cluster analysis, and neural unsupervised learning methods. In this thesis, several neural algorithms are examined and they are compared with two unsupervised, self-normalising, adaptive learning algorithms developed by Cichocki and Unbehauen for robust blind identification and/or blind separation of sources of independent source signals from a linear mixture of them. One of these algorithms is developed for on-line learning of a single-layer feed forward neural network model and a second one for a feedback (fully recurrent) neural network model. The Cichocki and Unbehauen algorithms, as extended versions of Herault- Jütten algorithms, are robust, efficient, fast and suitable for real-time implementations. Moreover, they ensure the separation of extremely weak or badly scaled stationary signals, as well as a successful separation even if the mixture is very ill conditioned (near singular). The performance of the given algorithms is illustrated by computer simulation experiments.