Lower and middle carboniferous microplace ontology and biostratigraphy of eastern part of Pre-Caspian depression western Kazakistan
Pre-Kapsiyen Havzası doğu kısmının (batı Kazakistan) alt ve orta karbonifer mikropaleontolojisi ve biyostratigrafisi
  1. Tez No: 82729
  2. Yazar: RECEP ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DEMİR ALTINER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Foraminifer, Alt- Orta Karbonifer, biyostratigrafı, Pre-Kaspiyen Havza'sının doğu kısmı, batı Kazakistan vı, Foraminifera, Lower - Middle Carboniferous, biostratigraphy, eastern part of Pre-Caspian Depression, western Kazakhstan. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
öz PRE-KASPİYEN HAVZASI DOĞU KISMININ (BATI KAZAKİSTAN) ALT VE ORTA KARBONİFER MİKROPALEONTOLOJİSİ VE BİYOSTRATİGRAFİSİ Özkan, Recep Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Demir Altıner Ocak 1999, 246 sayfa Alt ve Orta Karbonifer foraminif erleri, Pre-Kaspiyen havzasının doğu kesiminde geniş yayılım göstermektedir. Önemli evrimsel gelişimleri, bu organizmaları bölgenin stratigrafık ve biyostratigrafık çatısının kurulmasında yararlı kılmaktadır. Bu çalışmada, Pre-Kaspiyen havzasının doğu kısmında açılan kuyularda Alt ve Orta Karbonifer" e ait fusulinidler ve küçük foraminiferler çalışılmıştır. Bu foraminifer toplulukları seksenbeş tür içermekte olup, bunların üçü yeni tanımlanmış ve Eostaffella sp. 1, Eostaffellina sp. 1 ve Fusulinella sp. 1 olarak adlandırılmıştır. Fusulinid ve küçük foraminiferlere dayanarak, Zhanatan - 100, Zhanatan - 103, Sinelnikov - 2, Sinelnikov - 4, Sinelnikov - 101 ve Kuantai - 1 kuyulannda Üst Vızeyen'in Venevsky seviyesi ve Üst Moskoviyen'in Myachkovsky Horizonu aralığında yedi stratigrafık seviye tespit edilmiş ve bunlar Rusya Platformu ve civarında tanımlanmış foraminifer biyozonları ile karşılaştırıimıştır. Bunlar stratigrafık olarak aşağıdan yukarıya doğru: Üst Vizeyen'de Eostaffella tenebrosa - Endothyranopsis sphaehca Zonu; AltSerpukoviyen'de Pseudoendothyra globosa - Neoarchaediscus pan/us Zonu; Üst Serpukoviyen'de Eostaffellina protvae Zonu; Alt Başkiriyen'de Pseudostaffella antiqua Zonu; Alt Moskoviyen'de Aljutovella aljutovica - Eoschubertella pauciseptata Zonu ve Fusulina pseudoelegans - Moellerites lopasniensis Zonu ve son olarak Üst Moskoviyen'de Fusulinella bocki - Fusulinella eopulchra - Fusulina cylindrica Zonu' na karşılık gelmektedirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LOWER AND MIDDLE CARBONIFEROUS MICROPALEONTOLOGY AND BIOSTRATIGRAPHY OF EASTERN PART OF PRE-CASPIAN DEPRESSION, WESTERN KAZAKHSTAN Özkan, Recep M.S., Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Demir Miner January 1999, 246 pages Lower and Middle Carboniferous foraminifera are widely distributed in the eastern part of Pre-Caspian Depression. Their significant evolutionary changes make them useful in establishing stratigraphic and biostratigraphic framework for the region. In this study, Lower and Middle Carboniferous fusulinaceans and smaller foraminifers have been studied in the boreholes penetrated in the eastern part of Pre-Caspian Depression. These foraminiferal assemblages herein described contain eighty five species, three of which are described as new species namely Eostaffella sp.1, Eostaffellina sp. 1 and Fusulinella sp.1. Based on fusulinaceans and smaller foraminifers, seven stratigraphic levels in boreholes Zhanatan - 100, Zhanatan - 103, Sinelnikov - 2, Sinelnikov - 4, Sinelnikov - 101 and Kuantai - 1 from an interval of Venevsky Horizon of Upper Visean through Myachkovsky Horizon of Upper Moscovian were determined and correlated with the standart foraminiferal mzones established in the Russian Platform and nearby regions. These are corresponding, accendingly to Eostaffella tenebrosa - Endothyranopsis sphaerica Zone in uppermost Visean; Pseudoendothyra globosa - Neoarchaediscus parvus Zone in Lower Serpukhovian; Eostaffellina protvae Zone in Upper Serpukhovian; Pseudostaffella antiqua Zone in Lower Bashkirian; Aljutovella aljutovica - Eoschubertella pauciseptata Zone and Fusulina pseudoelegans - Moellerites lopasniensis Zones in Lower Moscovian and lastly Fusulinella bocki - Fusulinella eopulchra - Fusulina cylindrica Zone in Upper Moscovian.