Modelling of ionospheric propagation in the HF band using neural networks
HF bandındaki dalgaların yayılımının yapay sinir ağlarıyla modellenmesi
  1. Tez No: 82730
  2. Yazar: CEM ÖZKAPTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN TOLUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek frekans, yayılım modelleme, İonosferik Tahmin, Yapay Sinir Ağlan vı, High Frequency, Propagation Modeling, Ionospheric Forecasting, Neural Networks IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
oz HF BANDINDAKI DALGALARIN YAYILIMININ YAPAY SINIR AĞLARIYLA MODELLENMESI ÖZKAPTAN, Cem Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ersin TULUNAY Aralık 1999, 80 sayfa Bu çalışmada Yapay Sinir Ağlarının, HF (Yüksek Frekans) Bandındaki dalgaların yayılımının modellenmesi konusundaki uygulamaları gösterilmiştir. Değişik türlerde yapay sinir ağlan tasarımlanıp denenerek bu alandaki etkinlikleri belirlenecektir. Yapay sinir ağlarının belirli yayılım koşullarında ve belirli iki nokta arasındaki iletişimde herhangi bir zamanda ortaya çıkacak işaret gürültü oranını öngörmesi beklenecektir. HF yayılımının öngörümü ile ilgili olarak iki değişik türden yapay sinir ağı oluşturulacaktır. Bunlardan ilki, dünyaca kabul edilmiş bir doğrusal model kullanılarak oluşturulmuş veriler ile eğitilecektir. Diğeri ise gerçek haberleşmeler sonucu elde edilmiş performans verileri ile eğitilecektir. Her iki ağ türünün degirdileri saat, gün,ay, yıl ve R12 (uluslararası aylık ortalama göreceli güneş lekesi sayılarının 12 aylık süreğen ortalaması) olacaktır. Ağların çıktıları ise verilen yayılım koşullan altında oluşabilecek işaret gürültü oram olacaktır. Yapay sinir ağlarının yüksek frekans (HF) yayılım modellenmesme uygulanmasıyla ilgili çalışmaların yanındaö belirli bir çaba da deneysel yayılma verisi toplanması üzerinde harcanmıştırç Bu doğrultuda Ankara ve Elazığ arasında 1 1 Auğustos tam güneş tutulması sırasında yapılan HF yayılma deneylerinin de sonuçlan gösterilecektirç Tüm bunlara ek olarakö Iyonküre'nin durumu ile ilgili bazı parametrelerin yapay sinir ağlanyla öngörülmesiyle ilgi çalışmalar ve bunlann HF yayılımı modellenmesi için kullanılamalanyla ilgili çalışmalar da sunulacaktırç
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODELING OF IONOSPHERIC PROPAGATION IN THE HF BAND USING NEURAL NETWORKS ÖZKAPTAN, Cem MSc. Department of Electrical and Electronic Engineering Supervisor : Prof. Dr. Ersin TULUNAY December 1999, 80 pages In this work the applications of Neural Networks on the modeling of Ionospheric Propagation in the HF Band will be demonstrated. Different Neural Network structures will be designed and tested to determine their efficiencies in this field. The Neural Networks will be expected to give a forecast of the Signal to Noise Ratio (SNR) which will arise at any given time of the year under certain propagation conditions. Two different kinds of networks related with HF Propagation forecast will be constructed. One type will be trained with real life data while the other will be trained by using data generated by using a linear model. The inputs of the Neural Networks will be frequency, time, day, year, month, R12 (the twelve month running iiimean of the international monthly mean relative sunspot number). The output will be the signal to noise ratio that can be expected under the given conditions. In addition to the work done in applying neural networks to HF propagation modeling, some effort has been spent on gathering experimental propagation data. In this context, the results of HF propagation experiments conducted between Ankara and Elazig, Turkey during the total solar eclipse on 11 August 1999 will be presented. In adition to these, studies conducted on the forecasting of Ionospheric parameters and the use of these m HF propagation modeling will be demonstrated.