Design of the cathodic protection for the pipeline to be installed under Black Sea between Djubga/Russian Federation and Samsun/Turkey
Djubga/Rusya Federasyonu ve Samsun/Türkiye arasında Karadeniz altından döşenecek boru hattının katodik koruması
- Tez No: 82731
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DORUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mikrobik Korozyon, Sülfat İndirgeyici Bakteri Korozyonu, Hidrojen Sülfür Korozyonu, Katodik Koruma. VI
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
oz DJUBGA/RUSYA FEDERASYONU VE SAMSUN/TÜRKİYE ARASINDA KARADENİZ ALTINDAN DÖŞENECEK BORU HATTININ KATODİK KORUMASI Özkoç, Hasan Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa Doruk Mart 1999, 72 sayfa Bu tez çalışması, X65 çeliğinin Karadeniz'in oksijensiz ortamındaki sülfat indirgeyici bakterilerin oluşturduğu hidrojen sülfürün X65 çeliği üzerindeki korozif etkisini ve bu çelikten yapılmış boru hattının katodik korumasını incelemektedir. Bu boru hattı Rusya Federasyonun' dan doğal gaz nakliyatı amacıyla, Djubga/Rusya Federasyonu ve Samsun/Türkiye arasına döşenecektir. Bu proje kapsamında Rusya Federasyonu Türkiye Cumhuriyeti 'ne yılda 16 milyar m doğal gaz sağlayacaktır.“Mavi Akım”olarak da bilinen bu boru hattı Karadeniz'in 2150 metre derinliğine döşenecektir. Bilindiği üzere, bu derinlikte oksijen bulunmamakta, sadece bazı oksijensiz ortamlarda yaşayabilen organizmalar (sülfat indirgeyici bakteriler) dışında canlı yaşamamaktadır. Bu derinlikte demir ve çeliğin korozy onuna hidrojen sülfür ve hidrojen gazı çıkışı sebep olmaktadır.Karadeniz'in tabanındaki hidrojen sülfürin yaklaşık %95'i sülfat indirgeyici bakteriler tarafından, kalan %5'i ise diğer kimyasal reaksiyonlar tarafından üretilmektedir. Bu nedenle, bu tezin amacı Karadeniz'in hidrojen sülfür içeren oksijensiz tabanına döşenecek X65 çeliğinin korozyonunu incelemektir. Deneysel çalışma için, Karadeniz suyunun özelliklerini içeren iki çözelti ile X65 çeliğinden yapılmış iki örnek hazırlandı. Bu örneklerden ilki hazırlanmış çözeltiye korozyon için, diğeri ise aynı çözeltiye alaşımlı alüminyum anodla koruma yapılarak bırakıldı. 112 günlük deney süresince, koruma yapılmamış örneğin korozyon hızı ile birlikte, koruma uygulanan çeliğin koruma akımı ve koruma potansiyelleri ölçüldü. Ayrıca, bu deneysel çalışmaya ek olarak, Karadeniz'in altından geçecek boru hattı için katodik koruma dizaynı yapıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESING OF A CATHODIC PROTECTION FOR THE PIPELINE TO BE INSTALLED UNDER BLACK SEA BETWEEN D JUBGA/RUSSIAN FEDERATION AND SAMSUN/TURKEY Özkoç, Hasan M.S., Department of Metallurgical & Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa Doruk March 1999, 72 pages This thesis analyses the corrosion of X65 steel under anaerobic condition of Black Sea which contains high level of hydrogen sulfide produced by sulphate reducing bacteria, including also a cathodic protection design for a pipeline which will be made from X65 steel. This pipeline will be installed under Black Sea between Djubga/Russian Federation and Samsun/Turkey to transport the natural gas of Russian Federation. In the framework of this project, Russian Federation will supply 16 billion m3/year natural gas to the Republic of Turkey. This pipeline, known as“Blue Stream”, will be installed under 2150 meters depth of Black Sea. At this depth, oxygen content is zero and the living organisms do not survive except some kind of anaerobic bacteria (sulphate reducing bacteria). Corrosion of iron and steel is 111caused by hydrogen sulfide (H2S) through hydrogen evolution at this depth. About 95% of hydrogen sulfide under Black Sea sediment is produced by sulphate reducing bacteria and the remainder 5% by other chemical reactions. Thus, the aim of this thesis was to investigate the corrosion of X65 steel under anaerobic Black Sea water which contains hydrogen sulfide. For the experimental study, two identical solutions with composition of the Black Sea water specifications and two X65 steel samples were prepared under laboratory condition. The first one was exposed to solution for corrosion, and the other one left to the same solution was protected by a sacrificial Al-alloy anode. During 112 days exposure, the corrosion rate of unprotected sample together with the protection potential and current of protected sample were monitored. In addition to the experimental study, a cathodic protection design was prepared for the natural gas pipeline which will be installed under the Black Sea. Keywords : Microbial Corrosion, Corrosion by Sulphate Reducing Bacteria, Corrosion of Hydrogen Sulfide, Cathodic Protection. IV