Lubin-Tate theory
Lubin-Tate teorisi
  1. Tez No: 82752
  2. Yazar: EROL SERBEST
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHPARE BİLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Sınıf Cisimleri Teorisi, Yerel Cisimler, Yerel“Reci procity”Fonksiyonu, Lubin-Tate Parçalanması, Formel Kompleks Çarpma, Local Class Field Theory, Local Fields, Local Reciprocity Map, Lubin-Tate Theory, Lubin-Tate Splitting, Formal Complex Multiplication
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
günümüzde Lubin-Tate formel grupları adı verilen gruplar yardımıyla,bir yerel k cisminin ayrılabilir, belli bir üsep cebirsel kapanışı içindeki kat, maksimal abelyen genişlemesini inşa ettiler ve yerel sınıf cisimleri teorisindeki $/.“reciprocity”fonksiyonunu açık olarak be lirlediler. Bu yaklaşım birçok matematikçi tarafından benimsendi ve abelyen olmayan sınıf cisimleri teorisi için uygun olduğu görüldü. Abelyen olmayan sınıf cisimleri teorisindeki son gelişmelerden esinlenerek, bu tezde Lubin-Tate teorisinin sistematik ve ayrıntılı bir sunumu verilecektir.
Özet (Çeviri)
In 1965, by introducing the so-called Lubin-Tate formal groups, J. Lubin and J. Tate gave an explicit construction of the maximal abelian extension kab of a local field k contained in a fixed separable algebraic closure Osep of k and an explicit description of the local reciprocity map $& of local class field theory. The above approach has been used by several mathematicians and appeared to be suitable for the non-abelian local class field theory. Motivated by the recent developments in non-abelian local class field theory, we shall give, in this thesis, a systematic and detailed presentation of the Lubin-Tate theory.