Physiological and biochemical characterization of Turkish wheat varieties exposed to boron stress
Türk buğday çeşitlerinin bor stresi altında fizyolojik ve biyokimyasal olarak incelenmesi
  1. Tez No: 82751
  2. Yazar: FEYZA SELÇUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Buğday, bor stresi, fotosistem aktivitesi, SOD izoenzim aktiviteleri, prolin akümülasyonu, görülebilir toksisite semptomları. vuı, Wheat, boron stress, photosynthetic activity, SOD isoenzyme activities, proline accumulation, visible symptoms
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
oz TÜRK BUĞDAY ÇEŞİTLERİNİN BOR STRESİ ALTTNDA FİZYOLOJİK VE BİYOKİMYASAL OLARAK İNCELENMESİ Selçuk, Feyza Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi, Prof. Dr. Meral Yücel Ortak Tez Yöneticisi, Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem Eylül 1999, 98 sayfa Bor bitkiler için eser bir element olmakla beraber yüksek dozlarda toksik etkiler göstermektedir. Buğday çeşitlerinde yüksek dozdaki bor bitki dokusunda bor konsantrasyonunun artmasına, nekroz ve büyüme hızının azalması gibi toksisite semptomlarına neden olmaktadır. Bu çalışmada toksik bor konsantrasyonlarının Türk buğday çeşitlerindeki biyokimyasal ve fizyolojik etkileri araştırılmıştır. Bunun için iki makarnalık buğday çeşidi (Çakmak and Kundura) ve üç ekmeklik buğday viçeşidi (Atay, Bolal, Tosun) 10 gün süre ile normal koşullarda büyütülmüş, bu süreyi 5 günlük 10 mM borik asit stresinin uygulanması izlemiştir. Bu sürenin sonunda fotosistem II aktivitesi, SOD izoenzim aktiviteleri ve prolin miktarı ölçümleri yapılmıştır. Bu deneylerin yam sıra bitkilerdeki görülebilir toksisite semptomları ve kök-gövde boylan ile yaş-kuru ağırlıkları belirlenmiştir. Dirençsiz buğday çeşitlerinde daha fazla olmakla birlikte tüm buğday çeşitlerinde fotosentez aktivitelerinin bor stresi altmda düştüğü gözlenmiştir. Atay en az toleranslı, Tosun ve Bolal ise en toleranslı çeşitler olarak belirlenmiştir. Bor stresi altmda prolin akümülasyonunun ve SOD izoenzim aktivitelerindeki artışın buğday türlerine tolerans kazandırabileceği söylenebilir. Araştırılan buğday çeşitlerinde prolin miktarı kök ve gövde dokularında artmıştır. Fakat, diğer çeşitlerle karşılaştırıldığında Çakmak'taki artış azdır. SOD izoenzim aktiviteleri göz önünde bulundurulduğunda Tosun en dirençli çeşit olarak saptanmıştır. SOD izoenzimleri Tosun' da hem kök, hem de gövde dokularında önemli miktarlarda artmıştır. Çakmak SOD izoenzimlerindeki değişimlere göre az toleranslı bir çeşittir. Fizyolojik değişkenler ile kök-gövde boylan ile yaş-kuru ağırlık ölçümleri de makarnalık buğday çeşitlerinin bor stresi altında ekmeklik buğday çeşitlerinden az toleranslı olduklan düşüncesini desteklemiştir. Yaprak uçlarında sararma ve yanma gibi fizyolojik değişimler meydana gelmiş, ve bu yanma arttıkça yaprak uçlarında doku ölümü gözlenmiştir. viiSonuç olarak bor stresi altındaki biyokimyasal ve fizyolojik değişimlerin buğday çeşidine bağlı olduğu ve bunu da gen yapısındaki farklılıklarla ilgili olabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PHYSIOLOGICAL AND BIOCHEMICAL CHARACTERIZATION OF TURKISH WHEAT VARIETIES EXPOSED TO BORON STRESS Selçuk, Feyza M.S., Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Meral Yücel Co-supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem September 1999, 98 pages Boron serves both as an essential trace element and as a toxic element at higher concentrations. In wheat species increased boron supply is accompanied by increased tissue boron concentration, development of boron toxicity symptoms such as necrosis and depressed growth. In this study the effects of toxic boron concentrations on the biochemical and physiological characteristics of certain Turkish wheat varieties were studied. For this purpose two durum wheat varieties (Çakmak İÜand Kunduru) and three bread wheat cultivars (Atay, Bolal, Tosun) were grown for 10 days under normal growth conditions followed by 5 days of 10 mM boric acid stress. At the end of this period PS II activity, SOD isoenzyme pattern and proline content determinations were carried out. Together with these assays visible symptoms and changes at root-shoot lenghts and wet-dry weights of each variety were determined. Photosynthetic activities of boron treated plants were observed to be decreasing, the decline being drastic for sensitive varieties. The most sensitive variety was found to be Atay, and the tolerant ones were Tosun and Bolal. Proline accumulation and increase in SOD isoenzyme activities seem to be inducing tolerance in wheat varieties under boron stress. For all of the varieties tested, proline accumulation took place both in root and shoot tissues. However, the accumulation of proline at Çakmak variety was not significant when compared to other varieties. Tosun was found to be the most tolerant when the changes in SOD isoenzyme activities were considered. Tosun variety had significant increases at SOD isoenzymes both at shoots and roots. Çakmak was the most sensitive variety according to changes in SOD isoenzymes. Physiological parameters like visible symptoms and root- shoot lenghts and wet-dry weight measurements supported the idea that durum ivwheat varieties are more sensitive than bread wheat varieties to boron stress. Physiological changes such as yellowing on leaf margins and marginal burn took place and as the degree of marginal burn increased, mortality in leaf margin tissues were seen. We can conclude that the biochemical and physiological changes under boron stress depend on the variety under question, that can be correlated to the genotypic differences among a given species.