Ultrasonic examination of resistance spot welds
Direnç punto kaynaklarının ultrasonik muayenesi
- Tez No: 82754
- Danışmanlar: PROF. DR. A. BÜLENT DOYUM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Punto kaynakları, punto kaynaklarının muayenesi, ultrasonik muayene VI, Spot welding, spot weld testing, ultrasonic testing IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
oz DİRENÇ PUNTO KAYNAKLARININ ULTRASONİK MUAYENESİ SONAT, Mehmet Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Bülent DOYUM Nisan 1999, 158 Sayfa Bu çalışma, otomotiv, askeri ve beyaz eşya endüstrisi başta olmak üzere, endüstrinin hemen her alanında çok yaygın şekilde kullanılan direnç punto kaynaklarının ultrasonik çoklu darbe yankı tekniği ile tahribatsız muayene yöntemini içermektedir. Bu yaygın kullanımına rağmen, direnç punto kaynaklarının tahribatsız muayenesi konusunda çok az güvenilir yöntem bulunmakta ve bu yöntemlerin çoğunda ancak birtakım nitel sonuçlar alınabilmektedir. Ultrasonik çoklu darbe yankı yönteminin direnç punto kaynaklarının tahribatsız muayenesi konusundaki etkinliği her nekadar laboratuvar ortamında ve bazı üretim alanlarında kanıtlanmış olsa da, endüstride yaygın ve başarılı olarak kullanılamadığı görülmektedir. Bu çalışmada, yeni bir teknik ya da cihaz önermeden, sadece günümüzde ticari olarak sağlanabilen cihazlar kullanılarak, varolan ultrasonik çoklu darbe yankı tekniğinin etkin ve doğru olarak üretim alanlarında kullanılabilmesini sağlayacakrehber niteliğinde bir prosedür oluşturulmuştur. Belirlenen bir kalınlık, malzeme cinsi ve bunlara uygun ekipman için hazırlanan bu prosedür uyarınca, ultrasonik çoklu darbe yankı tekniği kullanılarak çözünürlüğü yüksek sayısal bir osiloskoptan alınan sinyallerin zaman eksenindeki pozisyonları ve zayıflama karakteristikleri yorumlanarak direnç punto kaynaklarının sınıflandırılması yapılmıştır. Literatürde bu konumdaki çalışmalardan farklı olarak ultrasonik muayeneden sonra tahribath testler gerçekleştirilmiş ve bu testlerin sonuçlan ile test parçalarının zayıflama karakteristikleri arasında bir korelasyon kurulmuştur. Bu korelasyon, punto kaynaklarının herhangi bir tahribath teste gerek kalmadan sadece ultrasonik zayıflama karakteristikleri kullanılarak kesme kuvvetlerinin tahmin edilmesini sağlamıştır. Çekirdek boyutları ile ilgili olan bu çalışmanın dışında, test parçaları üzerinde referans yansıtıcılar oluşturularak, daha önceki araştırmalarda eksik kalmış bir nokta olan tipik direnç punto kaynağı hatalarının bu yöntemle test edilebilirliği incelenmiştir ve son olarak ultrasonik yöntemle tespit edilemeyen olası tüm hata tipleri için kullanılabilecek diğer tahribatsız muayene metodları açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ULTRASONIC EXAMINATION OF RESISTANCE SPOT WELDS SONAT, Mehmet M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. A. Bülent DOYUM April 1999, 158 Pages This study contains the non-destructive testing of resistance spot welds, which are widely used in almost every branch of industry especially in the automotive, military and household equipment industry, with the ultrasonic multiple echo technique. Despite this wide usage of the resistance welding operation, there are very few reliable non-destructive testing methods, most of which can only give some qualitative results. Even though the effectiveness of the ultrasonic multiple echo technique has been proven in laboratory and certain production environments, it is seen that this technique can not be used widely and successfully in industry. In this thesis a procedure is constituted as a guideline in order to make the ultrasonic multiple echo technique used correctly and effectively in industry, without offering any new technique or equipment but by only using the commercially available equipment. According to this procedure which is prepared 111for a certain thickness and material and for certain equipment, resistance spot welds are classified by evaluating the echo positions on the time scale and their attenuation characteristics that are read from a digital oscilloscope with a high resolution. Different from the research found in this field in the literature, after the ultrasonic examination, the resistance spot welds are tested destructively and a correlation is constructed between the results of these destructive tests and the attenuation characteristics of the test pieces. The correlation makes it possible to predict the shear strengths of the spot welds not by using any destructive tests, but by using their ultrasound attenuation characteristics. Other than this study which is mainly related to the nugget size, the detectability of the typical resistance spot weld defects with this method is also examined by producing reference reflectors on the test pieces and finally, other non-destructive testing methods which can be used for all possible defect types that can not be detected ultrasonically are explained.