GIS application for monthly precipitation data in Turkey
Türkiye'deki aylık yağış verileri için CBS uygulaması
  1. Tez No: 82763
  2. Yazar: İLKAY ŞENDENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN ALTINBİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), Arc/Info, ArcView, Türkiye'deki meteoroloji istasyonları, veri tabanı, yağış verisi, alansal ortalama yağış. VI, Geographic Information Systems (GIS), Arc/Info, ArcView, meteorological stations in Turkey, database, precipitation data, areal mean precipitation. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
öz TÜRKİYE'DEKİ AYLIK YAĞIŞ VERİLERİ İÇİN CBS UYGULAMASI Şendeniz, ilkay Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Doğan Altınbilek Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nurünnisa Usul Eylül 1999, 193 Sayfa Bu çalışmada, Türkiye'nin 890 meteoroloji istasyonuna ait 69 yıllık aylık ve yıllık yağış verisi için bir veri tabanı hazırlanmış ve bu veri tabanı ile Coğrafi Bilgi Sistemleri kullanılarak bazı uygulamalar yapılmıştır. Aylık veya yıllık yağış verileri için CBS kullanılarak aritmetik ortalama, thiessen poligon ve eş yağış eğrisi metodları ile alansal ortalama yağış hesaplamaları yapılmıştır. Her bir meteoroloji istasyonunun çalışma yıllarısüresince yağış dağılımı incelenmiştir. Sonuçları etkileyebilecek parametrelerin sayısını azaltmak üzere aynı bölgeden seçilen meteoroloji istasyonları kullanılarak yağış ve yükseklik arasındaki ilişki araştırılmıştır. Hazırlanan veri tabanının kullanımı kolay olup, yeni istasyonlar ile mevcut istasyonlara ait yeni veriler eklemek suretiyle güncellemeye hazırdır. Şimdiye kadar hazırlanan ve meteoroloji istasyonlarına ait coğrafi bilgi içeren herhangi bir yağış veri tabanı bulunmamaktaydı. Bu nedenle, bu tez araştırmacıların ileride Türkiye'nin yağış verileri ile yapacakları çalışmalar için temel oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GIS APPLICATION FOR MONTHLY PRECIPITATION DATA IN TURKEY Şendeniz, İlkay M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Doğan Altınbilek Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nurünnisa Usui September 1 999, 193 Pages In this study, a database for monthly and annual precipitation data of 890 meteorological stations of Turkey for a period of 69 years is prepared and some applications with this database by using Geographic Information Systems are shown. Areal mean precipitation determination by arithmetic mean, thiessen polygons, and isohyetal map methods using GIS for monthly or annual precipitation data is made. For each of the meteorological stations, iiirainfall distribution during their years of operation is determined. An analysis about the relationship between rainfall and elevation is conducted with meteorological stations, which are selected from the same region in order to reduce the number of parameters that may affect the results. The prepared database is a user-friendly one and ready for updating the data for future data and for new stations. So far, there was no database prepared for rainfall data including geographical information of meteorological stations. Therefore, this thesis will be a base for researchers to make further studies on the rainfall data of Turkey.