Principles of purchasing against price increase: A guide for contractors
Fiyat artışlarına karşı satınalma ilkeleri: Müteahhitler için bir klavuz
  1. Tez No: 82770
  2. Yazar: ALİ MURAT TANYER
  3. Danışmanlar: TÜREL SARANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Enflasyon, Bina İnşaatı Maliyet Endeksleri, Enflasyon Endeksleri, Fiyat Artışları, Veritabanı. IV, Inflation, Construction Cost Indices, Inflation Indices, Price Increases, Database
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ABSTRACT (TURKISH) FİYAT ARTIŞLARINA KARŞI SATIN ALMA İLKELERİ: MÜTEAHHİTLER İÇİN BİR KILAVUZ TANYER, Ali Murat Yüksek Lisans, Yapı Bilgisi Ana Bilim Dalı, Mimarlık Bölümü Danışman: Öğr. Gör. Türel Saranlı Yardımcı-Danışman: Ek Gör. A. Erkan Şahmalı Eylül 1999, 90 sayfa İnşaat işi birçok belirsizlik ve risk içeren bir süreçtir. Fiyat artışları, başka deyişle enflasyon, finansal risklerden belki de en önemlisidir. Bu, inşaat süresini etkileyebileceği gibi müteahhidin kârını da önemli ölçüde etkileyebilir. Bu durumun üstesinden gelebilmek için, müteahhit ihaleye girmeden önce bütün bu riskleri hesaplayabilmen ve bunları kâra dönüştürmeye çalışmalıdır. inşaat maliyet endeksleri müteahhide kaynaklarını doğru bir şekilde kullanmasına yardım eden önemli araçlardan birisidir. Bu çalışmada söz konusu endeksler kullanılarak müteahhide bazı satın alma prensipleri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT (ENGLISH) PRINCIPLES OF PURCHASING AGAINST PRICE INCREASES: A GUIDE FOR CONTRACTORS TANYER, Ali Murat M.S. in Building Science, Architecture Supervisor: Inst. Türel Saranlı Co-supervisor: Part-time Inst. A. Erkan Şahmalı September 1999, 90 pages Construction is a process that includes many uncertainties and risks. Inflationary price increases in materials is one of the most important risks that may appear in a construction project cycle. It may affect the project duration, as well as the profit of the contractor. The contractor must therefore analyze the project before the tender phase, in order to convert such risks to profit. Construction cost indices are valuable tools for contractors in making necessary alterations in the usage of their resources. The objective of this study was to provide guiding principles to contractors when purchasing materials for the construction.