A survey of competing risk analysis: A medical application
Yarışan risk analizine genel bakış: Bir tıbbi uygulama
  1. Tez No: 82769
  2. Yazar: CEYLAN TALU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FETİH YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Yanşan riskler, sebebe bağlı başarısızlık fonksiyonu, ham, net ve kısmi ham olasılıklar, yaşam olasılıklan ve olay ihtimalleri, Cox regresyon modeli, Competing risks, cause-specific hazard function, the crude, net and partial crude probabilities, survival probability, incidence function, Cox regression model. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
oz YARIŞAN RİSK ANALİZİNE GENEL BAKIŞ: BİR TIBBİ UYGULAMA Talu, Ceylan Yüksek Lisans, İstatistik Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Fetih Yıldırım Eylül 1999, 154 sayfa Yarışan riskler teorisi, bir sistemin ya da bir organizmanın iki ve daha fazla sebepten başarısızlığa veya ölüme maruz kaldığı fakat başarısızlığın bu sebeplerden sadece biri tarafından meydana geldiği durumlarla ilgilenir. Fiziki bilimlerde, birden fazla başarısızlık nedeni varsa yanşan riskler verisi yaşam testlerinden ya da güvenilirlik analizlerinden elde edilir. Eğer risk faktörlerinin belirli bir başarısızlık nedenini nasıl etkilediği araştınlıyorsa yanşan riskler göz önüne alınmalıdır. Yanşan başansızlık sebepleri ile başansızlık zamanı analizindeki problemler, üzerinde çalışılan gruplann belirli bir başansızlık tipine etkisinin tahminini, başansızlık modlan arasındaki ilişkinin tespitini ve belirli bir başansızlık tipinin yok edilmesi durumunda diğer nedenlerin başansızlık oranlannın belirlenmesini içerir. Bu çalışma. Türkiye'de yanşan riskler konusundaki ilk çalışma olduğu için, yanşan riskler verisinin analizindeki bir çok istatistiki yöntem ele alınmıştır. Bu tip veri için elde edilmesi gereken temel birimlerin sebebe bağlı başansızlık fonksiyonlan olduğu gösterilmiştir. Kullanılan metodlann analizi için bazı bilgisayar programlan geliştirilmiş ye yanşâh riskler mevcutken akut lösemideki önemli faktörler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SURVEY OF COMPETING RISK ANALYSIS: A MEDICAL APPLICATION Talu, Ceylan Ms., Department of Statistics Supervisor: Prof. Dr. Fetih Yıldırım September 1999, 154 pages The theory of competing risks deals with a situation where an organism or a system is exposed to two or more causes of failure or death but its eventual failure is obtained from only one of these causes of failure. In physical sciences the competing risks data can be obtained in life testing or reliability analysis when there is more than one possible cause or mode of failure. Competing causes of failure must be taken into account in the study of how risk factors affect a specific cause of failure. In the analysis of failure times with competing causes of failure problems include the estimation of treatment effects on specific failure types, the study of interrelations among failure modes and the estimation of failure rates for some causes when certain other failure types are removed. Since this is the first study about competing risks in Turkey, it includes most of the methods used in statistics to analyze competing risks data. Cause-specific hazard functions are shown to be used as basic estimable quantities for analyzing such data. Some computer programs are developed to apply the methods and important factors are specified for acute leukemia in the presence of competing risks. m