COVİD-19 salgını sürecinde kadınların doğum deneyimleri
Women's birth experiences during the COVİD-19 outbreak
- Tez No: 827726
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL ŞEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, doğum, deneyim, salgın, ebelik, hastalık, SARS-CoV2, insan deneyimi, childbirth, COVID-19, disease, life experience, midwifery, outbreak, SARS-CoV2
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: COVID-19 salgınında doğum yapan kadınların doğuma yönelik duygu, düşünce ve deneyimlerinin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırma tanımlayıcı tipte niteliksel araştırma şeklinde 23 Eylül 2020-13 Temmuz 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Amaca uygun örnekleme ve kartopu tekniği kullanılarak 7 katılımcı ile araştırma tamamlanmıştır. Araştırmanın dahil edilme kriterlerine uyan kadınlarla, COVID-19 salgını sebebiyle online görüşme sağlanmıştır. Verilerin toplanmasında iki bölüm ve 30 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Katılımcılarla yapılan görüşmeler yazıya döküldükten sonra verilerin içerik analizleri yapılmıştır. Bulgular: Araştırmada, kadınların COVID-19 salgınında gerçekleştirdikleri doğumlarına yönelik duygu, düşünce ve deneyimleri üç tema ve on beş alt temada toplanmıştır. COVID-19 salgında doğum yapmaya yönelik duygu ve düşünceler teması; yalnızlık, kaygı ve korku, kendini güvende hissetmeme, bebekten ayrı kalma olarak dört alt temaya ayrılmıştır. COVID-19 salgınında doğum deneyimi teması; eş ve yakın desteğinden yoksun kalma, sağlık hizmetlerine ve güvenilir bilgiye erişememe, anneyle ilgili yaşanan sorunlar, bebekle ilgili yaşanan sorunlar ve sağlık personeli desteği olarak beş alt temaya ayrılmıştır. Salgında gerçekleştirilen doğumda alınan tedbirler teması sosyal mesafe, kişisel koruyucu ekipman kullanımı, hijyen önlemleri, ziyaretçi ve refakatçı kısıtlaması, erken taburculuk, sağlık personelinin salgın önlemlerine yönelik hassas davranması olarak altı alt temaya ayrılmıştır. Sonuç: COVID-19 ile ilişkili değişen gebelik ve doğum süreçlerinin sonucu olarak kadınlar doğum deneyiminde ek zorluklar yaşamışlardır. Araştırmada, kısıtlamalar sebebiyle eş ve yakınlarının psikososyal desteğinden yoksun kalan kadınların doğumlarında yalnızlık yaşadıkları, bebeklerine ve kendilerine hastalık bulaştırmaktan korktukları, önceki doğumlarına göre daha fazla stres ve korku deneyimledikleri belirlenmiştir. Pandemide kadınlar, bulaş önlemleri gereği bebekleriyle yeterince temas kuramamış, anne-bebek bağlanmasına yönelik uygulamalar sekteye uğramıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: To determine the feelings, thoughts and experiences of women who gave birth in the COVID-19 outbreak. Materials and Methods: The research was conducted as a descriptive qualitative research between September 23, 2020 and July 13, 2023. The study was completed with 7 participants using purposive sampling and snowball technique. Women who met the inclusion criteria were interviewed online due to the COVID-19 outbreak. A semi-structured interview form consisting of two sections and 30 questions was used to collect the data. After the interviews with the participants were transcribed, the data were analyzed for content. Result: In the study, women's feelings, thoughts and experiences about their births during the COVID-19 outbreak were collected in three themes and fifteen sub-themes. The theme of feelings and thoughts about giving birth in the COVID-19 outbreak was divided into four sub-themes: loneliness, anxiety and fear, feeling insecure, and standoff from the baby. The theme of childbirth experience in the COVID-19 outbreak was divided into five sub-themes: lack of support from spouses and relatives, lack of access to health services and reliable information, problems with the mother, problems with the baby, and support from health personnel. The theme of measures taken during the childbirth in the outbreak was divided into six sub-themes as social distancing, use of personal protective equipment, hygiene measures, restriction of visitors and companions, early discharge, and the sensitivity of healthcare personnel towards outbreak measures. Conclusion: As a result of the changing pregnancy and birth processes associated with COVID-19, women experienced additional difficulties in the childbirth experience. In the study, it was determined that women who were deprived of the psychosocial support of their spouses and relatives due to restrictions experienced loneliness during their births, feared infecting their babies and themselves, and experienced more stress and fear compared to their previous births. During the pandemic, women could not have enough contact with their babies due to transmission measures, and practices for mother-infant bonding were interrupted.