Development of a new pull-out testing system for rock bolts
Kaya saplamaları için yeni bir çekme testi sistemi geliştirilmesi
- Tez No: 82773
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Rock reinforcement, rock bolt, cable bolt, anchorage capacity, pull- out test, test system design. iv
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
oz KAYA SAPLAMALARI İÇİN YENİ BİR ÇEKME TESTİ SİSTEMİ GELİŞTİRİLMESİ TAŞEL, ERDİL Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Erdal ÜNAL Mart 1999, 182 Sayfa Bu çalışmada, değişik tiplerdeki kaya saplamalarının performansını belirlemek için yeni bir çekme testi sistemi geliştirilmiştir. Çekme testi sisteminin geliştirilmesi sırasında; ilk olarak, tipik kaya ankraj sistemleri, tipleri, teknik özellikleri, çalışma mekanizmaları ve kaya saplaması sistemlerinin test edilmesi ve izlenmesi konulan detaylı bir literatür araştırması ile incelenmiştir. İkincil olarak, test sisteminin mekanik, hidrolik ve elektronik bölümleri, farklı kaya saplaması çeşitlerinin kapasiteleri, boyutları ve montaj prosedürleri ile çekme-testi için Önceden önerilen methodlar dikkate alınarak dizayn edilmiştir. Üçüncül olarak, test sisteminin mekanik bölümü, maden mühendisliği bölümü atelyesinde üretilmiş ve hidrolik ve elektronik bölümler bu bölüm üzerine monte edilmiştir. Test düzeneğinin performansını kontrol etmek için sürtünmeli tipteki Super ve Standart Swellex kaya bulonları ve çimento dolgulu kaya saplamaları üzerinde performans testleri yapılmıştır. Bunlara ek olarak, Bilkent Amfitiyatrosu inşaat alanı ve Yeniçeltek yeraltı kömür madeninde Swellex kaya bulonları üzerinde çekme-testleri yapılmıştır. Testler sırasında, yüke karşı yer değiştirmeverileri elektronik veri edinme sisteminin yardımıyla sürekli olarak izlenmiş ve yüke karşılık yer değiştirme grafikleri ankraj kapasitesini bulmak için çizilmiştir. Test sistemi, sırasıyla üç ana bölüm içermektedir; 1) Mekanik bölüm, 2) Hidrolik bölüm, ve 3) Veri edinme sistemini içeren elektronik bölüm Ankraj kapasitesi test düzeneği kullanılarak belirtilen tiplerdeki kaya saplamaları test edilebilmektedir: i) Mekanik kaya saplamaları, ii) reçine ve çimento dolgulu kaya saplamaları iii) sürtünmeli kaya saplamaları, örneğin, Split- Set ve Swellex kaya bulonları ve iv) düşük-orta ankraj kapasiteli çelik halat saplama türleri. Anahtar kelimeler Kayanın sağlamlaştınlması, kaya saplaması, çelik halat saplama, ankraj kapasitesi, çekme-testi, test sistemi dizaynı. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A NEW PULL-OUT TESTING SYSTEM FOR ROCK BOLTS TAŞEL, ERDİL M.S., Mining Engineering Department Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Erdal ÜNAL March, 1999, 182 Pages In this study, a new pull-out testing system has been developed to determine the performance of different type of rock bolts. In developing the pull-out testing system, firstly, typical rock anchoring systems, their types, technical properties, working mechanisms and testing and monitoring of rock bolt systems have been reviewed comprehensively by a literature survey. Secondly, the mechanical, hydraulic and electronic parts of the test system were designed considering the capacity, dimensions and installation procedures of different rock bolt types and earlier methods suggested for pull-out testing. Thirdly, the mechanical part of the test system was manufactured in the Mining Engineering Department workshop and hydraulic and electronic parts were connected onto this part. In order to check the performance of the testing facility, the performance- tests were carried out on cement grouted rock bolts as well as on frictional type of rock bolts such as Super and Standard Swellex bolts. In addition, in-situ pull-out tests were carried out on Swellex bolts at Bilkent Amphitheater Construction Field and in Yeniçeltek Underground Coal Mine. During testing, the load and iiidisplacement data was monitored simultaneously by the help of the electronic data acquisition system and load-displacement graphs were plotted to determine the anchorage capacity. The test system consists of three main parts, namely; 1) Mechanical part, 2) Hydraulic part, and 3) Electronic part consisting of data acquisition system Utilising the anchorage capacity testing facility, the following types of rock bolts can be tested: i) Mechanically anchored rock bolts, ii) resin and cement grouted rebars, iii) frictional rock bolts, such as Split-Set and Swellex, and iv) cable bolts, having low to medium anchorage capacity.